Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Stolojan: România a ieşit în 2016 din limitele deficitului, pentru că s-au aplicat măsurile adoptate în 2015

stolojan_romania_deficit_masuri.jpg

Comisia Europeană cere României să rămână în limitele ţintei de deficit
Comisia Europeană cere României să rămână în limitele ţintei de deficit

România a ieşit din limitele ţintei de deficit anul trecut, pentru că în 2016 s-au aplicat măsurile de creştere de salarii adoptate în 2015, care au mărit deficitul de la 1% la aproape 3%. Declaraţiile au fost făcute la RFI de europarlamentarul PNL Theodor Stolojan.

Comisia Europeană a transmis luni un avertisment privind existenţa unei abateri semnificative în 2016 faţă de obiectivul bugetar pe termen mediu al României.

Theodor Stolojan precizează că „România îşi luase un angajament anterior ca să menţină deficitele în anumite limite, deficitul bugetar, atât cel să zicem raportat în funcţie de realizările de încasări şi plăţi, cât şi cel structural, care ţine seamă de faza în care se află fiecare ţară în ciclul economic. România în 2016 a ieşit din aceste ţinte agreate cu Comisia Europeană şi e normal ca CE să tragă un semnal de alarmă. O face pentru toate ţările din UE, indiferent că sunt mai dezvoltate sau mai puţin dezvoltate. Sigur că există pasul doi, în care dacă o ţară nu îşi corectează, se poate ajunge la anumite sancţiuni, care însă nu au fost aplicate până acum în cazul nici uneia dintre ţări. Iată, mai recent, discutăm de Franţa, de Italia, de Spania, unde întotdeauna s-a găsit o modalitate de a se ajunge la o poziţie de înţelegere cu ţările respective, care au prezentat fel de fel de planuri, care arătau că pe termen mediu se încadrează până la urmă în ţintele agreate, ceea ce sigur, face şi România”.

România a ieşit din limitele ţintei, „pentru că în 2016 s-au aplicat măsurile adoptate în 2015, de creştere de salarii, de fel de fel de alte cheltuieli, care au mărit deficitul de la aproape 1% la aproape 3%”, explică eurodeputatul.

Theodor Stolojan, despre deficitul pe 2016