Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cine a intrat în arhiva SIPA?

cine_intrat_arhiva_sipa.jpg

Arhiva SIPA agită apele în spaţiul public, după dezvăluirile lui Dan Andronic (Sursa foto: pixabay.com)
Arhiva SIPA agită apele în spaţiul public, după dezvăluirile lui Dan Andronic (Sursa foto: pixabay.com)

Ministrul Justiţiei ar urma să anunţe joi lista celor care au accesat controversatele dosare SIPA. Tudorel Toader spunea acum câteva zile că ştie inclusiv ora la care au intrat persoanele respective în arhivă.

Magistraţii sunt împărţiţi pe acest subiect. Unii cer desecretizarea arhivei SIPA, în timp ce alţii propun distrugerea dosarelor.

Politologul Cristian Pârvulescu spune la RFI că dezvăluirile lui Tudorel Toader vor agita şi mai mult scena politică: „Pe de o parte, este un demers care mizează pe transparenţă, având în vedere scandalul public care a fost lansat acum câteva săptămâni de dezvăluirile lui Dan Andronic, era normal să existe totuşi o minimă deschidere din partea Ministerului Justiţiei. Acum, întrebarea este dacă ceea ce propune ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, este sau nu este legal, pentru că transparenţa trebuie să se desfăşoare în cadrul statului de drept, iar România are o lege încă din 2002 privind protecţia informaţiilor clasificate (...). Pe de altă parte, în contextul scandalului actual, această informaţie are evident şi o dimensiune politică, pentru că ea va dezvălui nişte nume ale unor persoane care vor fi în felul acesta expuse atacurilor publice şi comentariilor publice, creându-se impresia că aceste persoane, care beneficiază de protecţia legii, pentru că legea prevede foarte clar protecţia persoanelor care au acces la informaţii, iar pe de altă parte beneficiază de prezumţia de nevinovăţie, creând impresia că sunt vinovate, pentru că în momentul în care specific că ştiu ora şi numele celor care au intrat, sugerez că aceştia ar fi şi dat aceste informaţii către anumite surse”.

„Nu doar că va crea o dezbatere aprinsă, ci va antrena o confruntare politică şi mai dură”, crede politologul.