Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulian Fota: Presiunea internaţională pe Statul Islamic va creşte

iulian_fota_presiune_stat_islamic_occident_pret.jpg

NATO intră oficial în coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic (Sursa foto: www.nato.int)
NATO intră oficial în coaliţia internaţională împotriva Statului Islamic (Sursa foto: www.nato.int)

Reuniunea NATO de joi de la Bruxelles este una importantă, pentru că europenii aşteaptă de la Donald Trump un angajament ferm faţă de articolul 5, în timp ce preşedintele SUA vrea ca Alianţa să contribuie mai mult la lupta împotriva terorismului. Declaraţiile au fost făcute la RFI de fostul consilier prezidenţial Iulian Fota, director al Colegiului Naţional de Informaţii.

Care este miza reuniunii NATO de la Bruxelles? „Deşi este o reuniune de mică amploare, este o reuniune importantă. În primul rând, prezenţa noului preşedinte american este momentul pe care ceilalţi aliaţi îl aşteaptă şi-l aşteaptă de ceva timp, pentru ca domnul preşedinte Trump să-şi precizeze poziţia vizavi de NATO. Dânsul deja şi-a modificat declaraţiile acelea surprinzătoare din campanie, dar lumea totuşi încă mai aşteaptă ceva de la dânsul: un angajament ferm faţă de ceea ce este articolul 5”, spune Iulian Fota.

Ce aşteaptă Donald Trump de la europeni? „În primul rând, onorarea angajamentului pe care ţările europene deja şi l-au luat, că aici multă lume nu înţelege lucrul ăsta, vizavi de 2%. Discuţia pe 2% nu a fost generată acum cu domnul Trump, a fost adusă în prim plan cu domnul Trump, dar discuţia pe 2% NATO e ceva mai veche şi este momentul ca toate statele membre să-şi asume foarte serios angajamentele pe zona de apărare, de apărare armată, pentru că efectiv, vremurile sunt complicate şi ar fi dezastruos ca Alianţa să fie prinsă nepregătită de provocările pe care le vom avea în viitor. Pe de altă parte, domnul Trump vrea ca NATO să aibă un rol mai bine conturat, să contribuie mai mult la lupta împotriva terorismului şi mai ales a Statului Islamic şi eu cred că şi asta se va întâmpla astăzi la Bruxelles. Să nu uităm că deja multe state NATO sunt în coaliţia de luptă împotriva Statului Islamic şi aici avem mai degrabă un aspect de ordin formal, formalizarea unei situaţii pe care de facto deja o regăsim în teren”, explică fostul consilier prezidenţial.

 

Cum se va implica NATO în lupta anti-ISIS?

 

Cum se va concretiza implicarea oficială a NATO în coaliţia împotriva Statului Islamic? Iulian Fota declară că „din ce avem până acum, ce putem presupune, în primul rând, colaborare cât mai strânsă pe zona de intelligence şi de împărtăşire a informaţiilor şi ăsta vedem că nu e chiar un lucru simplu, ţinând cont de o serie întreagă de mici dispute pe care le avem în unele state membre, în ultimul timp. În al doilea rând, o asistenţă cât mai mare pe care să o dăm celor care luptă în zonă, în Siria şi în Irak, împotriva Statului Islamic (...). Pot fi şi alte zone, s-ar putea solicita un număr mai mare de trupe, s-ar putea solicita o contribuţie mai consistentă de exemplu pe zona operaţiunilor aeriene”.

Iulian Fota spune că „trebuie să luăm în calcul şi vizita domnului Trump în Arabia Saudită, pentru că după părerea mea, vom asista la nişte evoluţii foarte interesante în această privinţă, eu cred că presiunea internaţională pe Statul Islamic va creşte, iar Statul Islamic în acest moment, cu o întreagă lume, ca să zic aşa, împotriva sa nu are cum să reziste. Deci e doar o chestiune de timp până când el fie se va transforma în altceva, cum este posibil şi cum s-a mai întâmplat, fie pur şi simplu va dispărea, pentru că în acest moment coaliţia internaţională este mult prea mare şi mult prea puternică pentru ca o entitate precum Statul Islamic să-i poată face faţă. E doar o chestiune de timp. Din păcate, timpul ăsta o să mai însemne atentate teroriste, o să mai însemne contra-reacţia Statului Islamic acolo unde va putea să deruleze anumite operaţiuni, deci şi Occidentul va avea preţul său de plătit în această luptă, pe care într-un final o va câştiga, dar ca în orice bătălie se vor înregistra victime şi de partea învingătorului”.

Iulian Fota, despre NATO şi Statul Islamic