Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tudorel Toader: Ar fi păcat să fie distrusă arhiva SIPA

Ministrul Justiţiei a declarat joi că ar fi păcat să fie distrusă arhiva SIPA, întrucât aceasta reprezintă un segment din istoria “mai plăcută sau mai puţin plăcută” a Justiţiei. Tudorel Toader precizează că va face “un fel de CNSAS”, format din oameni care au acces la secrete de stat.

Ce ar trebui să se întâmple cu arhiva SIPA? “E păcat să o distrugem, pentru că ea e un segment din istoria mai plăcută sau mai puţin plăcută a Justiţiei. Arhiva SIPA are în ea documente privind activităţile desfăşurate de către funcţionarii cu statut special, cu cei de la ANP. Oamenii ăia nu pot să-şi dovedească vechimea, să aibă pensii, punct de pensie, cum să o distrugi? E dreptul lor la pensie şi la o anumită valoare a punctului de pensie. Arhiva SIPA are a doua categorie, probabil, că eu nu am fost în ea, elemente ce ţin de viaţa privată, pe care o vom respecta şi nu le vom divulga. Are în ea probabil informaţii ce ţin de secretul de serviciu şi care intră în competenţa ministrului şi le voi desecretiza. Celelalte secrete, dacă or fi, sunt de competenţa Guvernului sau poate a CSAT, dacă se duce acolo”, spune ministrul Justiţiei.

“Vom face un fel de CNSAS, vom pune trei-patru funcţionari de la ANP, de la Ministerul Justiţiei care au acces la secrete de stat şi, primul lucru, trebuie să restituie documentele celor de la ANP, să-şi facă dovada dreptului la pensie. Vor vedea care sunt informaţiile, vom urma regimul lor, le vom desecretiza”, explică Tudorel Toader.

Ministrul Justiţiei precizează că au existat mult mai multe vizite în arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii după ce va desecretiza alte două rapoarte în acest sens, unul dintre ele având caracter secret de stat, fiind nevoie ca Guvernul să adopte o Hotărâre.