Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Donald Trump le-a reproşat aliaţilor NATO că nu contribuie suficient la bugetul militar

Preşedintele  Donald Trump a anunţat joi, în primul său discurs la NATO, că a cerut Departamentului de Justiţie să deschidă o anchetă pentru a identifica sursa scurgerilor de informaţii vizând atentatul de la Manchester. De asemenea, el a acuzat mai mulţi membri ai blocului militar că datorează bani contribuabililor americani.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a condamnat joi scurgerile de informații confidențiale despre atentatul terorist de la Manchester, apărute în presa americană.

El a promis că autoritățile de la Washington vor investiga acest caz și îi vor trage la răspundere pe cei vinovați, transmite agenţia France Press.

Trump a ținut să reamintească totodată și de relația specială dintre ţara sa și Marea Britanie, relație pe care dorește să o continue. 

Amintim că Marea Britanie a suspendat distribuirea de informaţii despre atacul din Manchester agenţiilor americane din cauza unor serii de dezvăluiri de informaţii.

Pentru a-şi întări angajamentul Liderul de la Casa Albă a cerut ţinerea unui moment de reculegere în memoria victimelor de la Manchester în deschiderea discursului său de la summit ul NATO

Preşedintele american a descris atentatul de la Manchester drept „barbar şi crud”, comis de nişte „rataţi”."Terorismul trebuie oprit sau oroarea pe care aţi văzut-o la Manchester şi în atât de multe locuri va fi repetată. Toţi cei care preţuiesc viaţa trebuie să unească în oprirea acestor criminali şi rataţiOriunde ar exista în societăţile noastre trebuie să îi indepărtăm şi niciodată să nu ii mai lăsăm să facă asta" - a transmis preşedintele Donald Trump cu puţin timp în urmă la deschiderea summit ului NATO

„Terorismul trebuie oprit sau oroarea pe care aţi văzut-o la Manchester şi în atât de multe locuri va fi repetată pentru totdeauna (...). Trebuie să fim duri, trebuie să fim puternici şi trebuie să fim vigilenţi”, a adăugat el.

Potrivit preşedintelui american  NATO trebuie să se concentreze asupra „terorismului şi imigraţiei”, făcând, în mod clar, o legătură între cele două dosare. Salman Abedi, autorul atentatului de luni, s-a născut la Manchester din părinţi libien

Trump a profitat de ocazie şi pentru a le cere din nou membrilor NATO să crească cheltuielile pentru apărare, acuzând 23 dintre cele 28 de state din blocul militar că nu plătesc atât cât ar trebui.

Conform raportului anual al NATO din 2016, doar cinci țări au îndeplinit obiectivul de 2% - SUA, Marea Britanie, Grecia, Polonia și Estonia.

Germania a cheltuit 1,2% pentru apărare - dar Berlinul susține că în analizarea cheltuielillor sale trebuie inclus şi ajutorul pentru dezvoltare, care contribuie, de asemenea, la securitatea internațională.