Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump bruscheză aliaţii din NATO şi UE

merkel.jpg

© SAUL LOEB, CLEMENS BILAN / AFP

Şefii de stat şi de guvern au sperat că Donald Trump va găsi cuvinte conciliante în cadrul întîlnirilor de la Bruxelles. Dar s-au lămurit foarte repede. Donald Trump nu a venit să se împace, ci să lanseze un atac frontal împotriva aliaţilor. 

Astfel suna un prim comentariu difuzat de principalul canal al televiziunii publice germane (ARD), dedicat întrevederilor de la Bruxelles.

Într-un interviu cu Jan Techau, de la Academia Americană din Berlin, difuzat pe canalul doi al televiziunii publice (ZDF), acesta a calificat reuniunea drept o „întîlnirii fatală”. Preşedintele, a spus Techau, a redus problema strategică a NATO la o simplă chestiune de tranzacţie financiară.

 Acest aspect a fost şi subiectul principal al comentatorilor din presa de limbă germană, care s-au oprit asupra întîlnirii NATO de la Bruxelles. Trump a criticat ţările NATO pentru că nu-şi respectă angajamentele financiare, afirmînd că „datorează sume enorme de bani”, cerîndu-le într-un ton agresiv, „să-şi îndeplinească obligaţiile”.

Această atitudine, a continuat Trump, constituie o nedreptate „faţă de contribuabilii americani”. Faptul că a admis că NATO este un instrument util pentru „pace şi securitate”, nu i-a mulţumit pe parteneri, pentru că Trump nu şi-a exprimat ataşamentul faţă de „Articolul 5”, din acordul NATO, în care se spune că un atac contra unui stat membru constituie un atac la adresa tuturor ţărilor din alianţa militară nord-atlantică.

Şi după prima sa vizită europeană, comentează „Stuttgarter Zeitung”, Trump reprezintă un „corp străin”. „Cine a sperat că în urma unei întîlniri personale se va declanşa o dinamică pozitivă e dezamăgit. În domenii politice importante au devenit vizibile diferenţele care-l despart pe Trump de Europa. Pentru Uniunea Europeană, Trump chiar ar putea fi un avantaj. El reuşeşte să-i apropie mai mult pe europeni. Aceştia trebuie să-şi dea seama cît de puţin au de aşteptat din partea Americii şi cît de mult depinde viitorul continentului de succesele Uniunii Europene.”

Referindu-se la întîlnirea preşedintelui american cu liderii europeni, ziarul berlinez „Neues Deutschland” conchide: „Uniunea Europeană este utilă Statelor Unite din punct de vedere economic, dar nu şi ca partener politic. Asta nu a ascuns Donald Trump faţă de vîrfurile din UE care au cerşit simpatia preşedintelui. Europenii înşişi au creat această stare de fapt. Asta nu pentru că nu ar avea o politică externă comună – ceea ce nu e adevărat. Acum se răzbună tovăraşia necritică a europenilor cu SUA.”

Aserţiunea dură a lui lui Trump, colportată de „Süddeutsche Zeitung” şi „Spiegel-online”, că Germania este „foarte rea”, a fost relativizată de preşedintele Comisiei UE, Juncker (potrivit ziarului vienez „Der Standard”). Cele două publicaţii au susţinut că într-o discuţie cu Juncker, Trump şi-a manifestat supărarea vis-à-vis de excedentele comerciale germane. Se ştie că preşedintele american a tot anunţat „represalii” şi că va instaura taxe vamale.

Comparînd prezenţa fostului preşedinte american Barack Obama la congresul evanghelic din Berlin cu cea a lui Trump la Bruxelles, cotidianul vienez „Der Standard” se opreşte asupra diferenţelor existente între cei doi, analizînd, în primul rînd, limbajul. Dacă Obama vorbeşte cu eleganţă, succesorul său se exprimă nediferenţiat şi rudimentar.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok