Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Summit G7 – discuții despre terorism și comerț

taormina_1.jpg

Rusia este vizată de o serie de sancțiuni internaționale după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014
Rusia este vizată de o serie de sancțiuni internaționale după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014
Sursa imaginii: 
RFI

Liderii celor mai mari şapte economii ale lumii le cer furnizorilor de internet şi companiilor care administrează reţele de socializare să îşi intensifice eforturile de a îndepărta conţinutul extremist, la câteva zile după atentatul de la Manchester.

“Vom combate folosirea internetului de către terorişti. Deşi este una dintre cele mai importante realizări tehnologice din ultimele decenii, internetul a dovedit şi că este un instrument puternic pentru obiective teroriste”, au afirmat liderii G7 într-un comunicat semnat la reuniunea din Sicilia.

Documentul vine după ce premierul britanic Theresa May a obţinut susţinerea liderilor G7 pentru intensificarea măsurilor de combatere a terorismului.

În ceea ce privește discuțiile referitoare la economie și comerț, cancelarul german Angela Merkel i-a explicat preşedintelui american Donald Trump, la reuniunea G7 din Sicilia, că surplusul comercial al Germaniei se datorează, în parte, unor factori aflaţi în afara controlului guvernului de la Berlin şi a subliniat amploarea investiţiilor directe germane în SUA, ce creează numeroase locuri de muncă.

Explicaţiile au venit în replică la criticile liderului de la Casa Albă, care a spus că germanii sunt ”foarte răi” şi vând prea multe maşini în Statele Unite.

Cei doi oficiali au convenit să înfiinţeze un grup de lucru care să facă schimb de informaţii privind politicile economice, un pas care, potrivit autorităţilor germane, este menit să evite eventuale măsuri punitive din partea Washingtonul bazate pe o imagine incompletă a relaţiei.

Trump, supărat că americanii cumpără mașini germane

Discuţia dintre cei doi lideri a venit după ce presa germană a scris vineri că Trump a criticat dur Germania, într-o întâlnire privată cu preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker şi cu preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Potrivit Der Spiegel, Trump le-a spus celor doi oficiali europeni: ”Uitaţi-vă la milioanele de maşini pe care le vând în Statele Unite. Este îngrozitor. Vom pune capăt acestui lucru”.

Consilierul pe probleme economice al Casei Albe, Gary Cohn, a confirmat o parte din materialul apărut în presa germană, dar i-a minimalizat importanţa. ”A spus că sunt foarte răi în ceea ce priveşte comerţul, dar nu are o problemă cu Germania”, a insistat Cohn la o întâlnire cu jurnaliştii de la Taormina, unde are loc summitul G7.

Potrivit lui Cohn, Trump a amintit, la discuţia cu Juncker şi Tusk, că tatăl său avea origini germane, tocmai pentru a transmite mesajul că nu are nimic împotriva poporului german.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al preşedintelui american, Sean Spicer, a dat asigurări că liderul de la Casa Albă are un ”respect enorm” pentru Germania şi că s-a plâns numai de practicile comerciale nedrepte. Anterior, Juncker a descris informaţiile drept ”exagerate” şi a afirmat că a fost vorba de o greşeală de traducere.

Însă, faptul că surplusul Germaniei a fost în centrul discuţiilor, a neliniştit guvernul lui Merkel. Peter Navarro, consilierul pe probleme comerciale al lui Trump, a criticat în repetate rânduri Berlinul, sugerând că exercită presiuni pentru a menţine euro la un nivel scăzut – un argument respins de nemţi, care notează că valorea monedei este determinată, în mare parte, de politicile Băncii Centrale Europene, care este independentă.

Surplusul comercial al Germaniei, care a atins un record de 253 de miliarde de euro (283 de milioane de dolari) în 2016, a fost o sursă de tensiuni şi în Europa, partenerii Berlinului încurajându-l să depună mai multe eforturi pentru a creşte cererea internă.

Statele Unite au avut un deficit comercial de 64,9 miliarde de dolari cu Germania în 2016, faţă de 74,8 miliarde în 2015, arată datele publicate de guvernul american.

Atacul lui Trump la adresa producătorilor germani a provocat consternare, parţial, deoarece companii precum BMW, Daimler şi Volkswagen - asemeni rivalilor lor japonezi şi coreeni - îşi construiesc multe dintre maşini în SUA.

Împreună, cele trei mari grupuri germane au zeci de mii de angajaţi în fabricile şi reprezentanţele din SUA şi operează linii de asamblare în mai multe state care au votat pentru Trump în alegerile din 2016, precum Tennessee, Alabama sau Carolina de Sud.

Consumatorii americani au cumpărat aproximativ 864.000 de automobile şi camionete germane în 2016, adică 4,8% din vânzările totale de maşini din SUA, de anul trecut.

Chestiunea sancțiunilor impuse Rusiei

Statele Unite exclud relaxarea sancțiunilor impuse Rusiei pentru rolul acesteia în criza ucraineană, anunță un consilier al președintelui Trump, în marja summitului G7 de la Taormina, în Italia.

”Nu relaxăm sancțiunile. Dacă ar trebui să facem ceva, probabil ne-am gândi să fim mai duri cu Rusia”, a declarat consilierul economic al liderului administrației de la Washington, Gary Cohn, care sugerase anterior că Statele Unite nu și-au definitivat poziția în legătură cu acest subiect.

”Președintele dorește menținerea sancțiunilor. Și a spus clar în ce condiții ar putea fi ridicate”, a adăugat Gary Cohn. ”Nu vreau să existe nici cea mai mică îndoială cu privire la acest subiect”, a insistat el.

Rusia este vizată de o serie de sancțiuni internaționale după anexarea Peninsulei Crimeea în 2014 și sprijinul acordat rebelilor proruși din estul Ucrainei. Moscova dezminte însă un astfel de sprijin.

Înainte de deschiderea summitului de la Taormina, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a lansat un apel ”tuturor membrilor G7” să reafirme politica de sancțiuni. ”De la ultimul nostru summit G7 din Japonia, nu am observat nimic care să justifice o schimbare a politicii de sancțiuni”, a declarat el.

Conflictul din Ucraina a făcut peste 10.000 de morți în trei ani.