Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Emmanuel Macron îl primește pe Vladimir Putin la Versailles

macron-putin_1.jpg

Putin şi Macron au discutat recent despre crizele din Ucraina şi Siria
Putin şi Macron au discutat recent despre crizele din Ucraina şi Siria
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, îl primește luni pe liderul Rusiei, Vladimir Putin, la Palatul Versailles. Putin şi Macron au discutat recent despre crizele regionale din Ucraina şi Siria.

Cei doi vor participa la inaugurarea unei expoziţii, care marchează trei secole de la iniţierea primelor relaţii diplomatice dintre Franţa şi Rusia.

Întâlnirea de la Versailles, dintre preşedinte francez Emmanuel Macron şi cel rus, Vladimir Putin, va fi o ocazie pentru cei doi lideri să se cunoască, spune unul dintre consilierii Kremlinului. Anterior, reprezentanţii Moscovei precizau că cei doi vor urma să discute la prima lor întâlnire despre eforturile de combatere a terorismului din Siria.

Potrivit consilierului lui Putin, reuniunea va permite Moscovei şi Parisului să ”simtă mai bine nuanţele din poziţia fiecăruia”. Kremlinul se aşteaptă ca negocierile în patru, în ”formatul Normandia”, pentru rezolvarea situaţiei din Ucraina, să continue în mandatul Macron. Germania, Franţa, Rusia şi Ucraina fac parte din acest proces.

Şi Siria va figura pe agenda de discuţii, potrivit oficialului de la Kremlin, care a adăugat că Moscova se aşteaptă la o ”discuţie francă” între Putin şi Macron. “Franţa se numără dintre acele ţări care au cea mai dură atitudine faţă de regimul al Assad”, a explicat el.

Să amintim că în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale din Franţa, Putin a primit-o în audienţă pe rivala lui Macron, Marine Le Pen. În paralel, managerul de campanie al lui Macron a acuzat Rusia că a folosit ”ştiri false” pentru a-l discredita. Rusia a negat acuzaţiile. După victoria lui Macron în cursa pentru Elysee, Putin a schimbat tonul şi l-a felicitat, spunându-i că vrea să lase neîncrederea la o parte şi să lucreze cu el.