Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O nouă sfidare a sancțiunilor internaționale de către Phenian

kim_jong_un-621x414.jpg

Image source: 
AFP

Coreea de Nord a lansat luni o rachetă balistică care a aterizat în mare, la est de coasta sa, în cel mai recent test prin care arată că nu ține cont de presiunea mondială şi ameninţările cu noi sancţiuni, comentează agențiile de presă. Racheta, de tip SCUD, cu rază scurtă de acţiune, a zburat aproximativ 450 de kilometri înainte de a se prăbuși. Comunitatea internațională a criticat la unison noua sfidare a sancțiunilor de către Phenian.

Casa Albă a anunțat sec faptul că preşedintele Donald Trump a fost informat în legătură testul. Comandamentul american pentru Pacific a anunţat că a urmărit racheta cu rază scurtă de acţiune timp de şase minute şi a conchis că nu reprezintă o ameninţare pentru Statele Unite.

De partea sa, Japonia a protestat oficial faţă de test, în condiţiile în care racheta a căzut în zona sa economică exclusivă. Premierul Shinzo Abe a promis acţiuni pentru a răspunde provocărilor repetate ale Phenianului. „Lucrând cu Statele Unite, vom lua măsuri specifice”, a avertizat el.

Vecina Coreei de Nord, Coreea de Sud, a convocat o reuniune a Consiliului Naţional de Securitate. Până și Federația Rusă a condamnat testul deși a îndemnat comunitatea internațională la reținere. "Suntem îngrijorați de evoluția evenimentelor. Totodată, îi îndemnăm și pe partenerii noștri, cu care colaborăm în această problemă, să manifeste reținere", a declarat ministrul-adjunct al afacerilor externe al Rusiei, Vladimir Titov.

Lansarea de azi vine după două teste de succes cu rachete cu rază medie şi lungă. De asemenea, acesta este al treilea test de când preşedintele liberal sud-corean Moon Jae-in a fost învestit în funcţie, pe 10 mai. Acesta a promis să implice statul comunist într-un dialog, în condiţiile în care sancţiunile nu au reuşit să rezolve ameninţarea tot mai mare reprezentată de programul nuclear şi balistic al Phenianului.

Washingtonul vrea însă o nouă rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU pe motiv că nu mai este mult timp pentru a pune capăt programului militar nord-coreean prin negocieri.