Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Pârvulescu: UE nu este pregătită să îşi asigure necesarul de securitate

Politologul Cristian Pârvulescu spune, într-un interviu acordat RFI, că nu vom putea la infinit primi sprijinul Statelor Unite ale Americii pe teme de securitate. Mai mult, Uniunea Europeană trebuie să iasă din configuraţia de piaţă comună economică şi să găsească soluţii pentru a asigura cea mai importantă funcţie a unei organizaţii cvasi-statale şi anume apărarea.

Şefa guvernului de la Berlin, Angela Merkel, a declarat că Europa trebuie să îşi ia soarta în propriile mâini în condiţiile unei alianţe occidentale divizate de Brexit şi de mandatul preşedintelui american Donald Trump.

Comentatorii  au apreciat că această declaraţie vizează crearea unei politici militare, care să susţină securitatea statelor Uniunii Europene.

Politogul Cristian Pârvulescu atrage însă atenţia, la RFI, că Europa nu este pregătită să îşi asigure în momentul de faţă necesarul de securitate. El spune că îngrijorările cancelarului german sunt îndreptăţite, iar situaţia devine complicată pentru europeni, inclusiv din cauza legăturilor lui Donald Trump cu Rusia.