Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Rusia promite un ”răspuns dur” la expulzarea de către Chișinău a diplomaților săi

3606269-karasin.jpg

Ministrul de externe adjunct al Rusiei, Grigori Karasin.
Image source: 
France Presse

Rusia va da un "răspuns dur" la expulzarea diplomaților ruși din Republica Moldova, avertizează ministrul de externe adjunct al Rusiei, Grigori Karasin, într-o primă reacție la anunțul făcut de Chișinău privind declararea persona non grata a cinci diplomați ruși. Acestora li s-au pus la dispoziție 72 de ore pentru a părăsi teritoriul Republicii Moldova.

Viceministrul de externe rus a spus că aceasta reprezintă o "gravă provocare" și o lovitură aplicată forțelor politice conduse de Igor Dodon, care pledează pentru o normalizare a relațiilor bilaterale cu Federația Rusă.

"Un răspuns va urma, desigur, și va fi un răspuns suficient de dur", a afirmat înaltul diplomat rus, adăugând că Moscova analizează "formele și parametrii" acestui răspuns, potrivit RIA Novosti. De asemenea, Duma de Stat rusă spune că decizia de a expulza diplomați ruși nu este legată de relațiile dintre cele două țări, ci de criza politica internă din Republica Moldova.

"Aceasta este legată de intensificarea luptei dintre președinte, pe de o parte, și guvernul format de Parlament, pe de alta. Este clar că că această luptă s-a răsfrânt asupra relațiilor interstatale și arată încă o dată că ia forme din ce în ce mai acute", a declarat prim-vicepreședintele Comisiei pentru afacerile CSI din Dumă, Konstantin Zatulin.

Să mai spunem că unul dintre cei cinci diplomați care urmează să părăsească teritoriul Republicii Moldova — potrivit surselor portalului Deschide.md — este Aleksandr Grudin, consilierul atașatului militar al Federației Ruse la Chișinău, Igor Dovbnea. Grudin figurează în dosarul intentat fostului deputat moldovean Iurie Bolboceanu pentru trădare de patrie, după ce s-a descoperit că acesta livra informații secrete oficialului rus.  În mod oficial, nici Ministerul de Externe și nici guvernul Republicii Moldovei nu au anunțat decizia privitor la expulzarea celor cinci diplomați și nu au motivat gestul.