
Justiţie
Guvernul desecretizează arhiva SIPA
guvern_desecretizare_arhiva_sipa.jpg

ACTUALIZARE: Guvernul a adoptat miercuri Hotărârea privind desecretizarea arhivei SIPA. După publicarea acesteia în Monitorul Oficial, va fi desecretizată toată arhiva, precum şi cele două rapoarte întocmite de comisiile care au lucrat în arhivă în 2008 şi anexa unuia dintre rapoarte, a anunţat ministrul Tudorel Toader. Potrivit acestuia, va fi constituită o comisie constituită din cinci membri certificaţi ORNISS, care să poată avea acces la secrete de stat. El a precizat că această comisie va avea termen de trei ani până la care să fie desfiinţată.
Şeful Executivului anunţă că “al doilea punct care se află pe ordinea suplimentară este hotărârea de Guvern privind desecretizarea arhivei SIPA”.
“E un lucru despre care s-a tot vorbit, s-a discutat, astăzi adoptăm hotărârea de Guvern”, a declarat Sorin Grindeanu la începutul ședinței Executivului.
Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat că în arhiva SIPA sunt multe categorii de informații, care vor fi tratate “în mod adecvat”.
“Arhiva SIPA a revenit periodic în dezbaterea publică (...). Noi propunem prin Hotărârea de Guvern desecretizarea arhivei SIPA, precum și a celor două rapoarte întocmite de către comisiile care au lucrat în arhivă în 2008, rapoarte care au fost secretizate. Unul dintre ele are și o anexă (...). În arhivă probabil că sunt multe informații, multe categorii de informații. Le vom trata în mod adecvat: informațiile cu privire la viața privată, informațiile având caracterul de secret de serviciu, cele privind activitatea funcționarilor din Administrația Națională a Penitenciarelor, cele privind secretele de serviciu, cele privind posibile infracțiuni, mă rog, conținute în respectivele înscrisuri”, a explicat Tudorel Toader.
Într-o perioadă de trei ani, o comisie urmează să definitiveze inventarul acestor informații, precizează ministrul Justiţiei.