
Politică
Nicușor Dan pleacă din USR (dar e gata să se întoarcă). Politolog la RFI: Aruncă partidul în aer
"În zecile de întâlniri avute cu oameni pe care am încercat să-i conving să ni se alăture, le-am promis că în partid este loc pentru toată lumea, şi pentru progresişti, şi pentru conservatori, şi că nu va exista o decizie în contradicţie cu sentimentele lor identitare (...) Decizia Biroului Naţional vine să spună că unii dintre colegi sunt colegi de mâna a doua. Am făcut o promisiune pe care nu am putut să o ţin”, a spus, într-o conferință de presă, Nicușor Dan.
”Partidul a luat ieri o decizie printr-un organ de conducere. Mai există două organe superioare pe care poate să le convoace membrii. Dacă partidul îşi schimbă politica pe această chestiune care pentru mine este de principiu şi dacă mă primesc şi ei înapoi sunt gata să mă întorc”, a adăugat fostul președinte USR.
"Nu e nimic dramatic. E o construcţie cu mulţi oameni în care a apărut o majoritate care vrea să meargă într-o direcţie. Eu nu cred că direcţia e bună".
Andrei Țăranu: USR, în pragul dispariției
Demisia lui Nicușor Dan aruncă partidul în aer, comentează, la RFI, politologul Andrei Țăranu. În cel mai fericit scenariu, criza oricum va fi una de durată, spune Andrei Țăranu:
“Faptul că nici nu a ținut un USR care să existe prin sine, ci a acceptat această federalizare ideologică și politică, a fost prima inconsecvență.
A doua inconsecvență este aceasta: după un Congres în care ar fi trebuit ca lucrurile să fie foarte clare și în care domnia sa a fost ales foarte bine, cu un scor foarte mare, părăsește partidul aruncându-l într-o criză care va dura. “
Partidul pare în pragul disparției, adaugă Andrei Țăranu:
“Așa pare. Nu știu dacă va mai rezista după această criză. Pentru că e clar, având în vedere cum s-au poziționat și voturile: 12 din 21,. Avem o mica majoritate de stânga, să-I spunem așa și o minoritate conservator de dreapta care sprijină Coaliția pentru Familie. Ori din această poziționare este clar că Nicușor Dan nu avea cum să aleagă, pentru că echilibrul era mult prea instabil. Și atunci probabil că a ales să distrugă partidul (…)”