Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


În România are loc până pe 16 iunie cel mai mare exercițiu NATO din 2017

Exerciţiul se desfăşoară în perioada 26 mai - 16 iunie şi va utiliza în jur de 500 de mijloace tehnice. Peste patru mii de militari din nouă state, având aproximativ cinci sute de mijloace tehnice, participă în această perioadă, la Cincu, judeţul Braşov, la cel mai mare exerciţiu NATO din 2017 - Noble Jump.

Scopul acestui exerciţiu comun este testarea vitezei de reactie a fortei armate in cazul unei posibile amenintari. Primii care au sosit in baza de antrenament sunt britanicii, iar vineri seara au ajuns pe Aeroportul Sibiu 50 de militari din Norvegia care se indreapta si ei catre poligon.

La noble Jump 2017, Romania este prezentă cu peste o mie de militari. Aceştia vor participa la tragerile de lupta cu munitie de razboi in poligon dar si la dislocarea trupelor străine, planificarea traseelor şi cazarea acestora în baze militare.

Şeful de stat major al exercitiului Noble Jump 2017, colonelul Simon Lawrence, a declarat ca acesta este cel mai mare exercitiu NATO din 2017. Planul exercitiului a fost stabilit la summit-ul din 2014, din Tara Galilor.

Alexander Grusko, trimisul rus la NATO, a avertizat ca Moscova este ingrijorata de desfasurarea de forte in Estul Europei. "NATO construieste o noua situatie de securitate militara pe care nu o putem ignora şi trebuie să răspundem folosind propriile noastre instrumente militare", a spus la Bruxelles diplomatul, citat de france press.

Exerciţiul se desfăşoară în perioada 26 mai - 16 iunie şi va utiliza în jur de 500 de mijloace tehnice.

Cea mai mare parte a trupelor străine vor sosi din unităţi din Albania, Germania, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia şi Spania.