Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultantul politic Radu Magdin: Asistăm la o debarcare controlată a guvernării Grindeanu

Va fi schimbat premierul Sorin Grindeanu? (Sursa foto: www.gov.ro)

PSD pregăteşte o debarcare controlată a Guvernului condus de Sorin Grindeanu. O spune la RFI consultantul politic Radu Magdin, în contextul în care PSD şi ALDE ar urma să facă în următoarea perioadă o evaluare a activităţii Executivului actual.

Ultimele semnale date de preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi primarul Capitalei, Gabriela Firea indică o ruptură profundă între liderii social-democraţi şi prim-ministru.

Radu Magdin crede că o remaniere şi chiar o debarcare a premierului nu pot fi excluse: „Asistăm din punctul meu de vedere la o debarcare controlată, în etape, a guvernării Grindeanu. Cred că este evident faptul că de câteva săptămâni lucrurile nu sunt în oala lor normală, nu există o comunicare optimă între preşedinţia partidului şi conducerea Executivului. În mod cert, Liviu Dragnea îşi doreşte un alt premier, toate semnalele sunt acolo, de la ştirile pe surse cu privire la mai mulţi miniştri, care ar fi dispuşi să-şi dea demisia în alb, până la cel mai recent atac al primarului Gabriela Firea (...). Ţinta din punctul meu de vedere nu este o remaniere pur şi simplu, ci este vorba efectiv de un alt prim-ministru şi o nouă echipă”.

De ce ar vrea Liviu Dragnea remanierea Guvernului? „Cred că în primul rând, doreşte să dea un semnal de putere, să arate foarte clar oamenilor că nu pot fi premier power player, jucător puternic la masă, fără binecuvântarea lui Liviu Dragnea şi că puterea premierului derivă din puterea acordată de partid”, explică Radu Magdin.

Pe cine ar putea pune PSD în locul lui Sorin Grindeanu, dacă acesta va fi debarcat? „Ar putea pune din punctul meu de vedere unul dintre comunicatorii săi cei mai vocali, Olguţa Vasilescu. Cred că din această perspectivă şi dacă e să ne uităm la tensiunile comunicaţionale între anumiţi miniştri şi premier din ultima perioadă, eu o văd mai degrabă ca profil pe ministrul Muncii ca posibilă succesoare a actualului premier. În mod cert, domnul Dragnea îşi fidelizează echipa de conducere”, consideră consultantul politic.

 
Radu Magdin, despre posibila remaniere a Guvernului Grindeanu