Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia amenință Muntenegrul – intrarea în NATO e o acțiune ostilă

nato_muntenegru.jpg

Muntenegru a devenit al 29-lea stat membru NATO
Muntenegru a devenit al 29-lea stat membru NATO
Sursa imaginii: 
RFI

Aderarea statului Muntenegru la NATO stârnește furia Moscovei, care amenință cu măsuri de retorsiune. Rusia susține că Muntenegru poartă ”responsabilitatea totală” pentru ”parcursul ostil ales”, și caută un răspuns adecvat la această situație.

”Ţinând cont de parcursul ostil ales de autorităţile muntenegrene, partea rusă îşi rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune pe baze de reciprocitate. În politică, la fel ca în fizică, pentru fiecare acţiune există o reacţiune”, anunţă ministerul rus de externe într-un comunicat.

Relaţiile dintre Muntenegru, fostă republică iugoslavă şi candidată la aderarea la Uniunea Europeană, şi Rusia, anterior principalul său aliat slav şi un investitor important, s-au deteriorat după ce ţara a decis să adere la organizația militară nord-atlantică.

În octombrie anul trecut, Muntenegrul a acuzat agenţiile ruse de spionaj şi partidele locale proruse de conspiraţie pentru asasinarea premierului din acea vreme, Milo Djukanovici, şi pentru a aduce opoziţia la putere. Kremlinul a respins acuzaţiile drept absurde.

Săptămâna trecută, ministerul muntenegrean de externe l-a convocat pe ambasadorul rus pentru a protesta faţă de reţinerea scurtă a unui deputat din Partidul Democratic al Socialiştilor, aflat la putere, pe aeroportul din Moscova. Potrivit MAE de la Podgorica, Kremlinul are o listă secretă cu oficiali muntenegreni care nu au dreptul să intre pe teritoriul Rusiei.

Declarațiile de acum vin după ce luni Muntenegrul a devenit al 29-lea stat membru NATO şi a fost lăudat de SUA pentru că a rămas pe calea de aderarea la blocul militar, în pofida presiunii din partea Moscovei.