
Politică
Codrin Ştefănescu, despre schimbarea Guvernului: Nu ştim de unde a apărut această trăznaie demnă de Cartea Recordurilor
Codrin Stefanescu lipsa caracter PSD Dragnea.jpg

Reporter: Sunteţi mulţumit de prestaţia de până acum a Guvernului?
Codrin Ştefănescu: În ansamblu, da, adică s-au ţinut de foarte multe puncte din programul de guvernare şi nu sunt întârzieri foarte mari. Mai avem de rezolvat săptămâna aceasta cu legea salarizării. Suntem puţin în întârziere cu legea prevenţiei. În rest, suntem cam în grafic cu tot, mai puţin pachetul de legi pe justiţie, unde îl aşteptăm pe domnul Toader de vreo câteva luni de zile să trimită la Parlament propunerea pentru dezbatere publică.
În rest, sunt nişte probleme legate de comunicarea publică din partea unor ministere. Sigur că suntem în întârziere cu procedurile de audit în anumite ministere, pentru că noi am promis că vom face public un raport privind nu neapărat moştenirea, ci situaţia creată de tehnocraţi într-un an de tehnocraţie. Suntem puţin în întârziere şi cu asta, dar urmează ca cel târziu într-o lună să fie făcut raportul public. În rest, nu sunt aşa mari probleme. Sigur că va fi evaluarea asta care se face la nivelul fiecărui minister şi fiecărui ministru, dar la evaluare participă şi Sorin Grindeanu, în calitatea lui de prim-ministru.
Degeaba explicăm de câteva zile la rând că nu există nici o problemă şi nici o tensiune în interiorul partidului şi nici o tensiune între partid şi Guvern, pentru că sunt colegii noştri, pe care noi i-am propus, degeaba explicăm, că văd că nu este credibil. S-a făcut publică o listă cu miniştri care ar demisiona, pentru a-l obliga pe Grindeanu să demisioneze. Toţi au dat ieri interviu şi au explicat că lucrul acesta este aberant şi nimeni nu ştie de unde a apărut în mass-media această trăznaie. La fel cum trăznaie era că tot Guvernul îşi va da demisia, pentru a-l obliga pe Grindeanu să-şi dea demisia, adică nişte lucruri care sunt nefireşti pentru PSD. La PSD lucrurile sunt cât se poate de simple: dacă ai vrea să faci o remaniere, dacă ai vrea să faci o remaniere totală de Guvern, pur şi simplu faci o analiză în CEx şi le spui oamenilor vă daţi demisia sau veţi fi schimbaţi şi cu asta gata! Aşa-i în PSD, nu suntem la PNŢ, la PDL, unde se agaţă fiecare de scaun şi e o nebunie.
Aseară, inclusiv Liviu Dragnea a ieşit public şi a dat explicaţii cred că vreo două ore, a explicat cu subiect şi predicat, în calitatea lui de preşedinte al partidului, că nu ne-a trecut niciodată prin cap vreodată să facem o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, adică să intrăm în Cartea Recordurilor pentru penibil, pentru situaţiile astea stranii. Cu toate explicaţiile şi cu toate detaliile şi cu toată comunicarea noastră publică, văd că subiectul rămâne pe prima pagină a presei, pentru că probabil şi mass-media din România are nevoie de astfel de subiecte, aşa, de scandal şi cu foarte mult miez de cancan.
Sursele din PSD... nu sunt de fapt din PSD
Rep.: Dar multe informaţii despre tensiunile pe care le negaţi şi dvs. şi domnul Dragnea au pornit de la surse din PSD.
C.Ş.: Este posibil să nu fie surse din PSD, este foarte posibil să fie surse din afara PSD-ului şi să dea senzaţia că ştiu foarte multe lucruri din interior, dar vă spun ca om din interior, adică observând cu atenţie toate detaliile date aşa, pe surse din partid, îmi dau seama cât de departe de adevăr sunt cei care fac acest lucru şi nici măcar să facă rău partidului în sine sau Guvernului în ansamblu n-au reuşit cu veştile astea.
Rep.: Atunci cum vă explicaţi ieşirea primarului Capitalei, Gabriela Firea, care spunea că are o comunicare mai proastă cu actualul Guvern, decât cu Executivul tehnocrat?
C.Ş.: Prin actualul Guvern, primarul general înţelegea de fapt conducerile sau cum să spun eu, directorii, funcţionarii şi birocraţii din două ministere, cu care se loveşte permanent în intenţia ei de a schimba lucrurile în bine în Bucureşti. Am înţeles cu toţii problema Gabrielei Firea, i-am solicitat primului-ministru să se implice inclusiv în acest lucru, aşa cum s-a implicat în scandalul ambulanţelor, cu siguranţă se va implica şi în această chestiune legată de cele trei proiecte pe care Gabriela Firea încearcă să le rezolve cu birocraţii din ministere, mulţi moşteniţi şi trebuie să spunem lucrul ăsta, din guvernele anterioare, sunt mulţi şi acolo care am înţeles că stau în acest sistem de peste 25 de ani, adică nu i-a clintit nimeni din loc şi probabil că au propriile lor interese, au propriul lor mod de a bloca tot felul de proiecte, dar acelaşi lucru îl întâlneşte Gabriela Firea în propria Primărie a Capitalei, unde sunt structuri de pe vremea lui Băsescu şi de care nu poţi să scapi (...). Sunt multe lucruri pe care Sorin Grindeanu trebuie să le stăpânească mai ferm, adică trebuie să-şi controleze subalternii mult mai eficace, indiferent că vorbeşti de miniştri, de secretari de stat, şefi de agenţii şi până jos. Când e vorba de proiecte importante, pur şi simplu dai cu pumnul în masă (...).
Avem un program de guvernare, fiecare şi-a asumat când a fost numit acest program. Noi am mai şi exagerat, le-am spus că programul de guvernare e cum s-ar spune a doua carte importantă, ştiţi declaraţia mea, care a rămas oarecum celebră, am zis: domnule, în stânga când vă culcaţi aveţi Biblia şi bineînţeles programul de guvernare, fiecare cu secţiunea lui, pentru că pentru asta aţi fost aici învestiţi în aceste funcţii şi v-aţi asumat o răspundere în faţa electoratului care ne-a votat (...).
Singurele probleme sunt cele legate de comunicare. Aici avem o chestiune mai serioasă. De foarte multe ori, s-a comunicat ceva dimineaţa şi la prânz au avut loc modificări.
Remanierea unor miniştri?
Rep.: Spuneaţi mai devreme că scenariile privind schimbarea Guvernului sunt „trăznăi” şi că aţi intra în Cartea Recordurilor dacă aţi schimba propriul Guvern. Dar unii miniştri ar trebui înlocuiţi?
C.Ş.: Am spus aşa şi repet, că întotdeauna vedeţi cum răstălmăciţi tot timpul cuvintele, aşa e obiceiul mass-mediei în general. Am spus că dacă un partid de guvernământ ca al nostru, oriunde pe planetă, face o moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern, ar fi o trăznaie demnă de Cartea Recordurilor.
Rep.: Păi, asta am spus şi eu, când v-am citat...
C.Ş.: N-aţi spus asta, n-aţi spus asta, aţi citat din mine cu totul altceva. Repet, niciodată această trăznaie apărută în spaţiul public cum că ne-am pregăti să facem moţiune de cenzură împotriva propriului Guvern nu se susţine cu nici un argument logic. Este o trăznaie pe care mi-am notat-o şi am să le spun şi eu copiilor mei când se fac mari ce-a fost în România de după Revoluţie, la 27 de ani după Revoluţie, ce trăznăi puteau să fie emise în spaţiul public (...).
Legat de posibila remaniere a unor miniştri, asta doar după evaluare, a explicat-o aseară şi Liviu Dragnea. Încă o dată, cred că a 50-a oară: după evaluare, o să facem un CexN, stabilim dacă trebuie ceva schimbat sau nu şi venim cu un raport către popor, public explicăm de ce şi cum s-a luat această măsură, nu va fi nici un secret (...).
Evaluarea nu e făcută pe genunchi, ea se face trimestrial, ca să înţeleagă toată lumea. Deci anul ăsta o să mai facem două evaluări, una în toamnă şi una la sfârşitul anului, pentru că avem o grămadă de proiecte în curs, în derulare şi trebuie monitorizat tot ce se întâmplă.