Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Macron va coordona un nou ”centru naţional contra terorismului”

macron_sondage_afp.jpg

Președintele Franței, Emmanuel Macron.
Image source: 
France Presse

Palatul Elysée a anunţat miercuri înfiinţarea unui ”centru naţional contra terorismului”, plasat în subordinea preşedintelui Republicii, care va fi condus de către Pierre de Bousquet de Florian, fostul număr unu la DST. Această "task force", un angajament din campanie al lui Emmanuel Macron, va fi plasat în cadrul Coordonării Naţionale a Informaţiilor, o structură deja existentă.

Aceasta va fi condusă tot de către Pierre Bousquet de Florian, a cărui numire va fi aprobată în şedinţa Consiliul Miniştrilor din 21 iunie.

Palatul Elysée a anunţat totodată că urmează să fie numiţi în funcţii, la conducerea Direcţiei Generale pentru Securitate Internă (DGSI) - Laurent Nuñez, actualul prefect al poliţiei din Bouches-du-Rhône, iar Bernard Emié, ambasadorul francez la Alger - la şefia Direcţiei Generale a Serviciilor Externe (DGSE).

Nuñez, născut în 1964, absolvent ENA, este prefectul poliţiei în Bouches-du-Rhône din 2015. Bernard Emié, de asemenea absolvent ENA, născut în 1958, aflat în post la Alger din 2014, a fost consilier tehnic şi diplomatic al lui Jacques Chirac la Elysée în perioada 1995-1998.

Noul Centru naţional francez de luptă împotriva terorismului, care are pentru început  o echipă de 20 de oameni, mai ales analişti, va fi însărcinat cu ”dirijarea strategică a serviciilor de informaţii”, cu obiectivul de a se asigura de buna lor coordonare, dar ”în niciun caz cu conducerea lor operaţională”, a precizat Elysée.

El va ”propune preşedintelui planuri concrete cu privire la acţiunea serviciilor de informaţii” şi ”va prezenta un raport săptămânal în Consiliul Apărării, în care se elaborează strategia luptei împotriva terorismului”. Obiectivul este ”decompartimentarea” diverselor servicii de informaţii, dar ”nu crearea unui nou nivel” al deciziei, a precizat preşedinţia într-o sesiune de informare cu privire la acest dosar.