
Politică
Pagina de istorie: Revoluţia de la 1848 şi simbolurile sale
steag.jpg

În 9 iunie 1848 revoluţionarii munteni şi olteni au lansat Proclamaţia de la Islaz. Acest document urmărea modernizarea principatului. Printre cele mai importante prevederi erau cele referitoare la drepturile omului. Astfel, revoluţionarii doreau eliberarea robilor ţigani, adică desfiinţarea sclaviei pentru romii care erau proprietatea unor boieri, mănăstiri sau a statului.
De asemenea, evreii primeau drepturi egale cu creştinii, iar ţăranii clăcaşi erau eliberaţi din ultimele legături de dependenţă faţă de foştii străpâni feudali ai pământului.
Un alt principiu important al Proclamaţiei de la Islaz era sporirea autonomiei principatului aflat sub protectorat rusesc şi suzeranitate otomană. Aceste lucru însemna că nicio decizie importantă care îi privea pe români nu putea fi luată fără acordul Porţii Otomane şi curţii imperiale ţariste.
Domnitorul Gheorghe Bibescu, sub presiunea liderilor revoluţiei, a ajuns să accepte Proclamaţia de la Islaz, ceea ce a stârnit furia otomanilor şi a ruşilor. Domnitorul a abdicat, iar vreme de trei luni Valahia a fost condusă de un guvern revoluţionar din rândul căruia făceau parte personalităţi precum Nicolae Bălcescu, C.A. Rosetii şi I.C. Brătianu.
Aceste reforme nu au putut fi puse în practică în 1848, pentru că revoluţia a fost înăbuşită de intervenţia militară străină. Ideile de reformă au rămas, însă, şi au fost puse în aplicare treptat, de către liderii Revoluţiei de la 1848, care au ajuns membri ai guvernelor româneşti în timpul domniilor lui Alexandru Ioan I Cuza şi Carol I.
Simbolurile revoluţiei definesc şi azi naţiunea română, de la tricolorul arborat la 1848, până la cântecul Deşteaptă-te, române!, pe versuri de Andrei Mureşanu, care a devenit imnul de stat al României după căderea comunismului.
Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie, pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie