Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Kelemen Hunor la RFI: La unele ministere, lucrurile sunt catastrofale

kelemen_hunor_rfi_premier_ministere_catastrofal.jpg

Kelemen Hunor: UDMR-ul nu a fost invitat la guvernare (Sursa foto: site UDMR)
Kelemen Hunor: UDMR-ul nu a fost invitat la guvernare (Sursa foto: site UDMR)

Eventuala schimbare a premierului Sorin Grindeanu după şase luni şi fără un motiv serios ar crea instabilitate. Iată ce declară la RFI Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, aliatul parlamentar al coaliţiei PSD-ALDE. El afirmă însă că există unele ministere, unde situaţia este „catastrofală”.

În opinia lui Kelemen Hunor, „sunt câteva portofolii unde lucrurile au mers relativ bine, de exemplu la Dezvoltare Regională, la doamna Sevil Shhaideh şi sunt ministere, unde cel puţin din informaţiile noastre şi ceea ce am văzut, lucrurile sunt catastrofale, la Fondurile Europene, Ministerul de Externe de exemplu este invizibil (...). Dar sunt şi ministere care au evoluat bine (...). Sunt portofolii şi domenii unde o schimbare, o modificare ar fi extrem de importantă şi necesară”.

S-ar impune schimbarea premierului Sorin Grindeanu? Liderul UDMR spune că „după şase luni, să schimbi premierul trebuie să ai motive extrem de serioase. În acest moment, eu nu am o astfel de analiză şi nu pot să fac o evaluare a premierului. După şase luni, să schimbi premierul înseamnă că ai o problemă extrem de serioasă cu prestaţia primului-ministru. Nu pot să ofer eu un răspuns, pentru că nu văd guvernarea de atât de aproape şi nu văd performanţa premierului, eu nu văd o problemă. Oamenii nu vorbesc de problema premierului, de faptul că nu a făcut sau a făcut greşit ceva, dar sigur, este responsabilitatea PSD-ului în primul rând şi a coaliţiei PSD-ALDE să spună ce doreşte. Dacă schimbi premierul, trebuie să mergi în Parlament, se schimbă tot Guvernul (...). Rămâne de văzut dacă preşedintele Iohannis acceptă o altă nominalizare, dacă va căuta alte soluţii. Deci din acest punct de vedere, nu cred că o astfel de mişcare înainte să ştii toţi paşii trebuie lansată, întrucât creezi o instabilitate politică, iar asta înseamnă instabilitate economică. Dar dacă PSD ajunge la această concluzie, bineînţeles că se poate face. Ei au majoritate şi fără noi”.

Ar fi interesat UDMR-ul să intre la guvernare? „Nu am avut o astfel de solicitare. La Congresul nostru de la Zalău, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a făcut într-adevăr un anunţ, a spus o propoziţie care poate fi interpretată şi în acest sens, dar era la Congres, era în discursul de salut şi nu a fost o altfel de solicitare, o altă iniţiativă. În acest moment, nu am discutat aşa ceva. Până când nu există o astfel de solicitare, eu în speculaţii nu pot să intru”, declară Kelemen Hunor.

 
Kelemen Hunor, despre posibila remaniere a Guvernului