Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Un nou protest la Chișinău: “Adoptarea votului mixt, pericol pentru democrația din Republica Moldova”

un_nou_protest_chisinau_vot_mixt_republica_moldova.jpg

Proteste la Chişinău (Foto: RFI/Valeria Viţu)
Proteste la Chişinău (Foto: RFI/Valeria Viţu)

La Chișinău, câteva mii de oameni participă duminică la un protest față de proiectele de lege privind votul uninominal și mixt. Manifestația este organizată în fața sediului Legislativului de Opoziția neparlamentară și societatea civilă. Votul mixt și uninominal este promovat de democrații lui Vlad Plahotniuc și socialiștii lui Igor Dodon. Tot duminică, Partidul Democrat ar urma să desfășoare o contramanifestație la Chișinău.

“Protest împotriva dictaturii și terorii Plahotniuc-Dodon”-astfel este denumită manifestația, desfășurată în fața Parlamentului de la Chişinău.

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a îndemnat cetățenii să iasă din nou în stradă: “Ieșim la proteste, ca să ne apărăm dreptul de a schimba această guvernare pe cale pașnică și democratică. Ieșim pentru a nu le permite să ne fure voturile”.

Printre cei prezenți la protestul din centrul Chișinăului este și directorul de programe la Centrul de Politici și Reforme, Dumitru Alaiba. Activistul civic spune la RFI că “prin această reformă, care va avea efecte demonstrat proaste pentru democrația din țara noastră, cei de la guvernare vor să continue starea lucrurilor și după 2018. Ei au un singur scop, să fie maxim avantajați în alegeri, pentru a putea rămâne la putere. Să ne mintă și să ne fure în continuare. Insistăm ca guvernarea să renunțe la această inițiativă, dacă vrea să ne demonstreze că este cu adevărat pro-europeană”.

La manifestația antiguvernamentală a mers și istoricul de la Chișinău, Igor Cașu: “Adoptarea votului mixt este un pericol pentru democrația moldovenească. Comisia de la Veneția a criticat intenția adoptării noului sistem electoral, e timpul ca guvernanții să înțeleagă că nu acceptăm manipularea prin televiziune și propagandă”.

Potrivit jurnal.md, mai mulți cetățeni se plâng că nu pot ajunge la protestul din fața Legislativului. “Spre exemplu, transportul public din Hânceşti a fost sistat, iar proprietarii de microbuze nu mai activează, pentru că ar fi fost amenințați. Între timp, mai mulți funcționari publici ar fi fost impuși să participe la manifestația organizată de democrați”.

Proiectele de lege privind votul uninominal și mixt au fost votate în prima lectură în luna mai. Până la sfârșitul sesiunii parlamentare, cele două proiecte ar urma să fie adoptate în lectură finală.

La următoarele alegeri parlamentare din 2018, 51 de deputați ar putea fi aleși pe liste de partid, iar alți 50 pe circumscripții teritoriale. Acest lucru este criticat dur de Opoziția neparlamentară, dar și de societatea civilă.

Săptămâna viitoare, Comisia de la Veneția urmează să avizeze proiectul de modificare a Codului Electoral. Experții Comisiei susțin că proiectul înaintat de Parlament conține prevederi îngrijorătoare și este „inoportun”, potrivit Agenției Reuters. „Dacă documentul va fi adoptat, atunci există riscul ca membrii viitorului Legislativ să fie vulnerabili în fața intereselor business-ului, iar Comisia Electorală Centrală poate fi influențată politic”.

Anterior, democrații de la Chișinău au anunțat însă că nu vor ține cont de opinia Comisiei de la Veneția privind proiectul de modificare a Codului Electoral.

 
Valeria Viţu, despre noul protest de la Chişinău