Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Nelson Mandela, de la avocatul acuzat de terorism, la luptătorul pentru libertate

nelson.jpg

Doi ex-dușmani de moarte, Nelson Mandela și Frederick de Klerk, primesc în același timp premiul Nobel pentru Pace în 1993
Image source: 
nelsonmandelamemorialgarden.com

Astăzi dăm pagina de istorie la Nelson Mandela, una dintre cele mai cunoscute figuri ale politicii mondiale, care în 12 iunie 1964 era condamnat la închisoare pe viață. Mandela fusese declarat vinovat de terorism, de către Justiția din Africa de Sud, pentru opoziția sa față de administrația de stat care promova apartheidul, adică separarea rasială. Aflaţi mai multe despre lupta de o viaţă a lui Nelson Mandela din rubrica Pagina de istorie.

Nelson Mandela s-a născut în anul 1918 și provenea dintr-o familie regală africană. În 1943, Nelson Mandela și-a terminat studiile de drept și și-a făcut primii prieteni printre militanții Congresului Național African, o formațiune ce promova o politică anticolonială.

În anul 1948, în Africa de Sud a venit la putere Partidul Național, care a început aplicarea legilor care stabileau apartheidul. Nelson Mandela, care devenise avocat și unul dintre liderii Congresului Național African, a inițiat o campanie de nesupunere civică îndreptată împotriva discriminării rasiale. De asemenea, a fost unul dintre promotorii formării unei coaliții, intitulată Congress of the People, care reunea partidele care se opuneau apartheidului.

În calitate de avocat, a fost arestat de mai multe ori pentru incitare la revoltă. La sfârșitul anilor 1950, a fost unul dintre fondatorii aripii armate a Congresului Național African, care a organizat mai multe atentate teroriste cu bombe, îndreptate împotriva susținătorilor guvernului. Drept urmare, în 12 iunie 1964, Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viață. A fost însă eliberat după aproape 27 de ani de închisoare, în urma unei campanii internaționale de lobby, care l-a transformat pe avocatul sud-african acuzat de terorism într-o figură emblematică a luptei pentru libertate.

După eliberare, Nelson Mandela a devenit liderul Congresului Național African și, în această calitate, a negociat cu președintele de atunci al Africii de Sud, Frederick de Klerk, abolirea regimului de apartheid și organizarea de alegeri libere, în baza votului universal. Acest acord istoric le-a adus celor doi protagoniști, Nelson Mandela și Frederick de Klerk, Premiul Nobel pentru Pace, în 1993.

Primele alegeri libere au fost organizate în anul 1994, iar Nelson Mandela a devenit primul președinte de culoare al Africii de Sud, după ce a obținut o victorie zdrobitoare. Fostul președinte al țării, Frederick de Klerk, a devenit vicepreședinte, iar Nelson Mandela a condus, împreună cu acesta, un guvern de uniune națională care a demantelat moștenirea apartheidului. Ceremonia de instalare în funcție a fost urmărită, la televizor, de peste un miliard de spectatori din întreaga lume. Nelson Mandela nu a mai candidat pentru un nou mandat în 1999, ci a preferat să se retragă din politică şi să promoveze dialogul dintre oameni, în cadrul unor evenimente culturale, civice și sportive.

“Sportul are puterea de a schimba lumea, are puterea să inspire, are puterea să unească popoarele într-un fel în care puţine alte lucruri o pot face. Vorbeşte tineretului într-o limbă pe care o înţelege. Sportul poate crea speranţă, acolo unde odată era numai deznădejde”, a spus Nelson Mandela, în anul 2000 la Monaco.

Nelson Mandela a murit în 2013, iar la ceremonia funerară s-au strâns peste 100 de șefi de stat și de guvern ori lideri ai unor organizații internaționale din întreaga lume, împreună cu 50.000 de sud-africani care au dorit să aducă un ultim omagiu celui pe care îl consideră un adevărat părinte al națiunii.

 

Rămâneţi alături de noi la pagina de istorie, pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de Istorie din 12 iunie 2017