Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Modificarea legislației electorale ar fi un dezastru pentru democrația din R. Moldova, avertizează societatea civilă

alaiba.jpg

Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme de la Chișinău, crede că modificarea legilor electorale ar fi un dezastru pentru democrația din R. Moldova

Protestele de la Chișinău și-au atins scopul.  O spune la RFI Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme din capitala Republicii Moldova, după ce, ieri, câteva mii de oameni au ieșit în stradă, în fața Legislativului moldovean , împotriva proiectelor de lege privind votul uninominal și mixt.

Populația a reușit, prin proteste, să atragă atenția guvernanților și comunității internaționale, care este foarte sceptică față de reforma inițiată de PD și PSRM, spune analistul. De o eventuală modificare a codului electoral ar profita doar democrații lui Vlad Plahotniuc și socialiștii președintelui Dodon, explică  Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme de la Chișinău.

Săptămâna aceasta este așteptată opinia Comisiei de la Veneția. Potrivit Agenției Reuters, proiectul înaintat de Parlament conține prevederi îngrijorătoare și este „inoportun”. Dacă autoritățile vor ignora recomandările experților, R. Moldova va intra într-un proces accelerat de izolare, crede expertul.

“Sistemul nostru electoral are multe probleme, dar nu aceasta este problema care trebuie adresată… Avem foarte multe neclarități referitor la circumscripțiile elctorale, finanțarea partidelor politice, independența mass-media,care este absolut politizată în R. Moldova. Avem, deci, o mulțime de probleme care se vor agrava din cauza acestei reforme electorale. Nu vreau nici măcar să accept un scenariu în care reforma asta este votată, pentru că ar fi un dezastru pentru democrația din țara noastră ” conchide Dumitru Alaiba, director de programe la Centrul de Politici și Reforme de la Chișinău.

 
Ascultă: Dumitru Alaiba intervievat de Magda Prelipceanu