Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


G20: Germania pledează pentru investiții în Africa, ca soluție împotriva fluxului migratoriu

merkel1.jpg

Cancela germană Angela Merkel la reuniunea informală ce prefațează reuniunea G20
Sursa imaginii: 
g20.org

Lideri politici din state africane participă, de astăzi, la Berlin, la o reuniune ce prefațează summitul G20 de luna viitoare.  Țările puternic dezvoltate ar urma să spijine creșterea economică a Africii, în speranța că astfel se va reduce presiunea migratorie către Europa.

La conferința de la Berlin cancelarul Merkel îi primește,  printre alții, pe liderii din Etiopia, Niger, Ghana, Mali sau Egipt, dar la discuții vor participa și reprezentanți ai instituțiilor financiare internaționale care susțin aceste economii.

Angela Merkel, a cărei țară deține la acest moment președinția G20, ar fi stabilit ca prioritate atragerea de investiții către Africa, o soluție, speră cancelarul german, în vederea reducerii presiunii migratorii, relatează  France Presse.

La Berlin se vorbește de dezvoltarea sustenabilă a statelor africane, mesaj similar cu cel transmis de directorul general al Fondului Monetar Internațional, Christine Lagarde: ”E nevoie să creăm la sud de Sahara condiţiile pentru ca oamenii să poată evolua acolo, să trăiască decent, alături de familiile lor”. 

În fine, Berlinul transmite, cu mai puțin de o lună înainte de summitul G20, că la conferința din acest început de săptămână nu se urmărește un ajutor financiar direct, ci impulsionarea investițiilor.

Presa internațională amintește că valurile de migrație dinspre Africa Subsahariană, prin Libia, sunt în continuă creștere, în ciuda eforturilor Italiei și Uniunii Europene de a-l stăvili .

Singurul stat african din grupul G20 este Africa de Sud.