Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Istoricul Cosmin Popa la RFI: Statul rus arată o atitudine contondentă faţă de Opoziţie

593ecb68c36188d3148b458a.jpg

Retinere in Sankt-Petersburg, 12 iunie 2017.
Image source: 
© Olga Maltseva / AFP

Peste 1000 de persoane au fost  arestate luni în Rusia, la protestele faţă de corupţia elitelor, potrivit AFP. După manifestaţiile neaşteptate ca amploare și extindere, din 26 martie, mii de ruşi, din care mulți foarte tineri, au ieşit în stradă în zeci de oraşe, inclusiv în apropiere de Kremlin, la Moscova, unde forţele de ordine au încercat să disperseze mulţimea cu lovituri de baston.

Ziua Rusiei a fost marcată de manifestaţii anti-corupție de amploare, organizate în mai multe oraşe de susținătorii locali ai opozantului politic Alexei Navalnîi.

Au fost raportate zeci de arestări, iar un bulevard central din Moscova a fost blocat de manifestanţii adunaţi în număr mare şi ca reacţie a faptului că Alexei Navalnîi, critic făţiş al preşedintelui Vladimir Putin, a fost reţinut la domiciliu, chiar înainte ca protestele să înceapă.

Manifestanți au fost reținuți în zeci de alte orașe, de la Vladivostok, în Extremul Orient rus, până la Kaliningrad, în vestul țării, și de la Norisk (nord) până la Soci (sud), potrivit asociației de monitorizare anticorupție OVD-Info. Aceasta a contabilizat provizoriu pentru  AFP cel puțin 600 de persoane reținute la Moscova și 300 de Sankt-Petersburg.

Potrivit Ministerului de Interne, 500 de persoane au fost reținute la o demonstrație anti-Kremlin care a avut loc la Sankt-Petersburg. La protest, care nu a fost autorizat, au luat parte în jur de 3.500 de persoane, indică același comunicat, citat de Reuters.

Protestul de la Moscova s-a desfășurat în același loc ca și festivitatea de Ziua Rusiei, care marchează proclamarea independenței în 1990, înainte de destrămarea oficială a URSS.

Statul rus arată o atitudine contondentă faţă de opoziţie, spune la RFI, istoricul asociat al Academiei Române,Cosmin Popa.

El a mai atras atenţia că multe manfiestaţii nu primesc autorizaţie de desfăşurare în Rusia tocmai pentru a declara ilegale protestele opoziţiei şi ale tinerilor ieşiţi în stradă:

Este cel de-al doilea val de manifestații, după cel din 26 martie, organizat de Navalnîi, care duce o intensă campanie anticorupție pe internet și și-a anunțat intenția de a candida la alegerile prezidențiale din 2018.