Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franța și Marea Britanie- fără extremism pe internet

france_uk_1.jpg

Franţa şi Marea Britanie vor colabora cu companiile de tehnologie pentru a elimina automat conţinutul dăunător
Franţa şi Marea Britanie vor colabora cu companiile de tehnologie pentru a elimina automat conţinutul dăunător
Sursa imaginii: 
RFI

Companiile de tehnologie care nu elimină conţinutul legat de terorism ar putea fi amendate în curând, urmare a unei campanii pe care o inițiază preşedintele Franței Emmanuel Macron și premierul britanic Theresa May. Cei doi lideri se văd la Paris.

Emmanuel Macron și Theresa May vor să fie conducătorii unui efort comun de penalizare, inclusiv prin amenzi, a firmelor care vor mai permite afișarea de conţinut legat de terorism. Combaterea extremismului islamist, inspirat deseori de filme şi imagini pe internet, este o prioritate pentru ambele guverne.

Măsurile avute în vedere vor include explorarea posibilităţii creării unei noi răspunderi legale a companiilor de tehnologie, dacă nu elimină conţinutul inacceptabil, după cum spune Theresa May. Asta înseamnă că guvernul britanic analizează introducerea unei legislaţii care să oblige giganţi de internet precum Facebook, Google şi Twitter să îmbunătăţească monitorizarea conţinutului extremist, care transmite ură.

Franţa şi Marea Britanie vor colabora cu companiile de tehnologie pentru a dezvolta instrumente care identifică şi elimină automat conţinutul dăunător şi pentru a le determina să înfiinţeze un forum la nivel de industrie, aşa cum s-a convenit la summitul G7.

Recenta campanie electorală din Marea  Britanie a fost întreruptă de două atacuri mortale care au avut loc în Manchester şi Londra, în timp ce peste 200 de oameni au murit la Paris şi Nisa în 2015 şi 2016. ”Marea Britanie şi Franţa vor colabora pentru încurajarea companiilor să facă mai mult şi să îşi îndeplinească responsabilitatea socială de intensificare a eforturilor pentru eliminarea conţinutului dăunător de pe reţelele lor”, a afirmat May într-un comunicat, înainte de vizita la Paris, prima sa deplasare externă de după alegeri.

Întâlnirea lui May cu Macron, cu câteva zile înainte de începerea negocierilor pentru Brexit, face parte din încercarea ei de a-i convinge atât pe britanici, cât şi restul naţiunilor care vor rămâne în Uniunea Europeană, că poate menţine funcţionarea guvernului, după ce a pierdut majoritatea parlamentară. Premierul a promis să îşi coordoneze eforturile cu alte guverne pentru a obliga companiile de internet să nu mai ofere ”spaţii online sigure” extremiştilor.

Marea Britanie lucrează deja la o legislaţie care va obliga reţelele de socializare să permită accesul instituţiilor de securitate la servicii criptate precum WhatsApp, al Facebook, la cerere.

Ministrul de interne Amber Rudd se va întâlni cu rândul său cu omologul său francez Gerard Collomb în următoarele zile.

Întâlnirea lui May cu Macron ar mai putea include unele discuţii dificile, legate de aranjamentele de securitate viitoare.

Noul preşedinte al Franței a sugerat în campania electorală că va încerca să revizuiască un acord, numit Le Touquet, care permite fiecărei ţări să găzduiască activităţile de control la frontieră ale celeilalte. Asta înseamnă că cei care încearcă să intre ilegal în Mare Britanie prin Tunelul Mânecii sunt opriţi la Calais, lăsând autorităţile franceze să rezolve problemele provocate de migranţi.

Pe seară, cei doi lideri sunt așteptați pe Stade de France, la meciul amical de fotbal Franţa – Anglia.

La partidă sunt aşteptaţi circa 70.000 de spectatori, fiind instaurate măsurile de securitate din timpul Euro-2016, care prevăd şi un sistem antidrone.