Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comunitatea internaţională caută soluţii pentru criza diplomatică din Golful Persic

qatar.jpg

Sursa imaginii: 
www.cnn.com

Criza diplomatică din Qatar, care a dus la blocaje economice din partea statelor din regiune, a arătat, însă şi schimbări la nivelul alianţelor în planul relaţiilor internaţionale. 

Ministrul roman de Externe, Teodor Meleşcanu, a avut marţi două întâlniri cu ambasadorii din Arabia Saudită şi Qatar, în contextul în care cele două ţări au rupt relaţiile diplomatice.

Şeful diplomaţiei române a transmis reprezentanţilor statelor din Golful Persic că România sprijină orice iniţiativă de soluţionare pe cale paşnică a diferendelor .

Criza diplomatică din Qatar, care a dus la blocaje economice din partea statelor din regiune, a arătat, însă şi schimbări la nivelul alianţelor în planul relaţiilor internaţionale.

Forţele politice şi militare regionale au în prim plan Iranul care apară Qatarul şi pe Arabia Saudită care a întrerupt relaţiile cu statul golfic pe care îl acuză de susţinere financiară a terorismului mondial.

Avuţia Qatarului rezultată din vânzările de gaze naturale a permis emiratului să îşi extindă influenţa externă. Micul stat din Golful Persic a sprijinit mişcarea Fraţii Musulmani în Egipt, pe Hamas în Fâşia Gaza, dar şi organizaţii  respinse de Emiratele Arabe si Arabia Saudită.

Dintr-un alt stat important din regiune, Benjamin Netanyahu preciza că e primul context care permite statelor arabe să privească Israelul ca pe un partener, în loc de duşman.

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul şi Egiptul şi-au întrerupt relaţiile cu statul Qatar săptămâna trecută trecută, acuzând Doha că susţine financiar terorismul mondial - o acuzaţie respinsă cu vehemenţă de Doha

Qatarul a anunţat duminică faptul că cei 11.000 de cetăţeni ai celor trei ţări pot rămâne pe teritoriul său, în schimb cetăţenilor din Qatar li s-a cerut ca în termen de 14 zile să părăsească teritoriul statelor care au impus blocada diplomatică

Criza diplomatică din Qatar, care a dus la blocaje economice din partea statelor din regiune, a arătat, însă şi schimbări la nivelul alianţelor în planul relaţiilor internaţionale.

Relaţiile dintre Qatar şi Arabia Saudită au suferit schimbări după acţiunile de transfer de putere din Egipt, în 2003, în care cele două state au susţinut candidaţi diferiţi pentru preşedinţie. Qatar a fost alaturi de candidatul Frăţiei Musulmane, iar ulterior apropierea de gruparea Hamas, din Gaza, dar şi afilierea cu Iranul a emirului Qatarului, au accelerat reacţia diplomatică a celorlalte state din regiune.

Statele Unite au îndemnat Arabia Saudită, Bahrainul şi Emiratele Arabe Unite să relaxeze măsurile comerciale impuse Qatarului în contextul crizei diplomatice.

Rex Tillerson, secretarul de Stat american, a invocat în primul rând raţiuni umanitare, dar a admis că sancţiunile impuse Qatarului afectează operaţiuni militare americane, inclusiv cele pentru contracararea terorismului, relatează site-ul agenţiei Associated Press. De altfel, trupe şi echipamente militare americane sunt staţionate pe teritoriul Qatarului.

Resursele naturale bogate în gaz, ale Qatarului au fost sursa de finanţare a retelei internaţionale de televiziune Al Jazeera, care a afost acuzată de propagandă de o parte dintre guvernele din Orientul Mijlociu.

Disputa la nivel diplomatic si economic e purtată şi pe reţelele de socializare sau pe paginile televiziunilor regionale Al-Jazeera şi al Arabiya

Izolarea Qatarului dă peste cap investiţiile pe care Emiratul trebuie să le facă pentru Cupa Mondială de fotbal

Criza diplomatică în care este implicat statul Qatar ameninţă să amâne inclusiv programul în valoare de 160 de miliarde de lire, care trebuie să fie finalizat pentru găzduirea Cupei Mondiale de Fotbal din 2022, notează The Telegraph.

Qatar-ul are în plan construirea a opt stadioane şi dezvoltarea infrastructurii, printre care un nou sistem de metrou în Doha. Statul trebuie, de asemenea, să furnizeze 60.000 de camere de hotel pentru a satisface condiţiile FIFA pentru găzduirea turneului - toate acestea într-un moment în care prăbuşirea mondială a preţului petrolului încetineşte economia ţării.

Restricţiile privind călătoriile şi controalele mai riguroase ale frontierelor impuse de vecini Qatar-ului în ultimele zile, aruncă planurile statului şi mai departe de finalizarea proiectului, mai ales că ţara are nevoie de mână de lucru care provine de la zeci de mii de muncitori migranţi, dar şi de o cantitate mare de materiale de construcţii importate.

Qatarul este pe locul trei în lume la resursele de gaze naturale şi deţine importante rezerve de petrol. Preţurile la petrol au crescut, în ultimele zile, dintr-o sumă de factori care includ problemele logistice pe care le va pune situaţia Qatarului, dar şi datorită unei scăderi în rezervele SUA.