Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Grindeanu: NU demisionez. Guvernul României nu e al CEX-ului PSD!

Cutremur, în PSD. După ce a rămas fără sprijinul politic al PSD și ALDE, premierul Sorin Grindeanu a rămas ferm pe poziție anunțând că nu îşi dă demisia, el spunând că are obligaţia de a se purta responsabil faţă de România şi faţă de partidul din care face parte. Grindeanu a subliniat că va demisiona atunci când preşedintele Iohannis va nominaliza un alt premier de la PSD, după consultări cu partidele.

ACTUALIZARE 4: „Mâine ( joi – n.r.), noi intenţionăm să convocăm din nou un Comitet Executiv Naţional ca să discutăm şi împreună cu colegii de la ALDE despre o propunere de prim-ministru care să fie înaintată preşedintelui Iohannis”, a anunţat preşedintele PSD, Liviu Dragnea.

Liderul social-democraţilor a susţinut că „nu se mai poate vorbi de un guvern pentru că toţi miniştrii şi-au dat demisia”. La remarca presei care i-a spus că, potrivit Constituţiei, premierul este în funcţie până când îşi va da demisia sau va fi demis prin moţiune de cenzură, Liviu Dragnea a spus: „Şi constituţional şi politic vorbind, eu sper ca domnul Sorin Grindeanu să nu se agaţe de această procedură pentru că nu mai are guvern”.

ACTUALIZARE 3: Premierul Sorin Grindeanu i-a îndemnat pe membrii Guvernului la "responsabilitate", avertizând că demisiile miniştrilor intră în vigoare în momentul în care premierul le transmite preşedintele ţării. "Îi îndemn pe miniştri la responsabilitate. Aceste demisii intră în vigoare în momentul în care premierul le transmite Administraţiei Prezidenţiale, iar aceasta ia act. Aceasta este procedura", a spus Grindeanu.

ACTUALIZARE 2: Grindeanu: I-am propus lui Liviu Dragnea să ne asumăm împreună acest eşec, să ne dăm împreună demisia. Evaluarea a fost făcută de domnul darius Vâlcov care, din câte stiu eu, nu mai e membru PSD. Eu am crezut că există acea comisie celebră în interiorul partidului. Nu ştiu pe altcineva ca făcând parte din această comisie.

ACTUALIZARE 1: Premierul Sorin Grindeanu spune că rămâne în PSD, al cărui membru este de 21 de ani, şi că forţa acestui partid nu stă în CEx. El a subliniat că va rămâne premier până când preşedintele Iohannis "va desemna candidat pentru premier cu nume şi prenume din partea partidului care a câştigat alegerile - PSD".

"CEx a făcut un cadou şi PNL, şi preşedintelui Iohannis, şi USR prin modul în care au prezentat acest raport. (...) Voi rămâne în PSD, sunt membru de 21 de ani. Forţa acestui partid nu e dată de CEx şi de cei 60 de oameni, pe care îi respect, forţa este dată de sutele de mii de membri. Am intrat cu convingere în acest partid şi rămân având aceeasi convingere. Închei prin a sublinia că voi rămâne premier până când domnul preşedinte Iohannis va desemna candidat de premier cu nume şi prenume din partea partidului care a câştigat alegerile - PSD. În acest moment se deschid toate opţiunile, iar eu vreau ca partidul care a câştigat alegerile să rămână la guvernare", a spus premierul.

................................................................

"Nu îmi dau demisia. Am obligaţia să mă comport resposanbil faţă de România şi faţă de partidul din care fac parte. E Guvernul României, nu al CEX-ului şi toţi trebuie să ne simţim responsabili de acest lucru. Îmi voi da demisia când preşedintele Iohannis, după consultări cu partidele, va numi un premier de la PSD. E normal faţă de acele sute de mii de oameni de care spuneam mai devreme. Nu vreau ca alte scenarii să poată să intre în discuţie. Îmi voi da demisia în momentul în care preşedintele Iohannis, după consultări, va pune un premier de la PSD", a anunţat premierul în conferinţa de presă susţinută la Palatul Victoria.

Premierul Sorin Grindeanu şi-a început conferinţa de presă mulţumindu-le tuturor românilor care în ultimele zile i-au transmis mesaje de susţinere.

"În primul rând, le multumesc tuturor românilor pentru susţinere, sunt impresionat de mesajele primite, le mulţumesc primarilor şi membrilor PSD care m-au sustiunat şi acelor români care nu au legătură cu politica şi care mi-au trimis mesaje pe Facebook. Sunt în acest partid de 21 de ani şi colegii mei care mă cunosc foarte bine, din Timiş, ştiu că le spuneam ca PSD nu e PCF-ul nimănui, nici al lui Sorin Grindeanu, nici al lui Liviu Dragnea, nici al lui Nicolae Bădălău. Forţa acestui partid a stat şi stă în sutele de mii de membri care au muncit şi care ne-au dus spre victorie în toţi aceşti ani şi vreau să le mulşumesc lor pentru toată susţinerea pentru partidul din care fac parte", a afirmat Grindeanu citat de news.ro.

El le-a transmis colegilor din PSD că îi pare rău că au trebuit să treacă prin şedinţa CEx, pe care a catalogat-o drept o "experienţă neplăcută".

"Am văzut mai devreme nuanţe care nu au fost chiar aşa şi e bine să spunem corect, transparent. În primul rând, le transmit multora din colegii din CEx că îmi pare rău că au trecut prin această experienţă neplăcută, care nu este prima, au mai fost experienţe în partid, cel puţin în ultimul an. Ţin neapărat să îmi cer scuze pentru faptul că şi datorită acestei situaţii au ajuns să trăiască asemenea experienţă", a mai spus premierul.

El s-a întrebat de ce în toată această perioadă, inclusiv în acestă seară, i s-au propus mai multe funcţii în diverse instituţii ale statului, inclusiv în guvern.

"L-am auzit pe domnul Liviu Dragnea că nu era sigur că CEx se va termina cu încercarea de a mă demite. (...) De ce în toată această perioadă, inclusiv în acestă seară, mi s-a propus şefia mai multor instituţii doar ca să îmi dau demisia sau chiar să fac parte din viitoul guvern, ca ministru? De asemenea, l-am văzut pe domnul Dragnea că nu ar fi vrut să plec, dar ar fi vrut să mă convingă să accept alte funcţii", a adăugat Grindeanu.