Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fiu de imigrant, 38 de ani, homosexual declarat - premier al Irlandei

higgins_varadkar.jpg

Michael D Higgins și Leo Varadkar
Președintele Michael D Higgins l-a numit pe Leo Varadkar în funcția de prim ministru după alegerea sa în parlament
Sursa imaginii: 
Getty Images

Leo Varadkar a devenit cel mai tânăr prim ministru din istoria Republicii Irlanda, în urma votului din parlmentul țării. În vârstă de 38 de ani, el este fiul unui imigrant din India și este homosexual declarat. 

Camera inferioară a parlamentului Irlandei, Dail, l-a confirmat pe Varadkar în funcția de Taoiseach (pronunțat tișăh) - prim ministru, cu 57 de voturi pentru, 50 împotrivă și 45 de abțineri. 

Varadkar a fost apoi numit oficial în funcție de președintele Republicii Irlanda, Michael D Higgins, și îi succede în funcție lui Enda Kenny, care era premier din 2011. 

Noul premier l-a înlocuit pe Kenny luna trecută în funcția de lider al partidului Fine Gael, afiliat Partidului Popular European, care guvernează minoritar de la alegerile din 2016.

"Guvernul pe care îl conduc nu va fi unul de stânga sau unul de dreapta pentru că aceste vechi divizări nu se mai potrivesc peisajului politic de azi", a declarat premierul Vardkar în discursul de după votul de învestitură.

"Guvernul pe care îl conduc va fi unul al noului centru European acum când dorim să construim o republică a oportunităților", a mai spus el făcându-se parcă ecou noului președinte centrist al Franței, Emmanuel Macron.

Guvern minoritar, premier minoritar

Noul premier este fiul unui medic emigrat din India și al unei asistente medicale irlandeze. Ales consilier local la 24 de ani, el a devenit deputat în 2007 și a ocupat câteva posturi de ministru după 2011. 

falsePărinții lui Leo Varadkar, Ashok și Miriam, la ceremonia de învestitură în funcția de premier

El și-a declarat public orientarea sexuală înaintea referendumului din 2015, când Republica Irlanda a devenit prima țară din lume care a votat într-un plebiscit în favoarea legiferării căsătoriilor între persoane de același sex. 

Alegerea lui Varadkar în funcția de premier este considerată de mulți ca o adevărată revoluție într-o țară care până nu demult era extrem de conservatoare din punct de vedere social. 

Brexit și Irlanda de Nord 

Premierul Varadkar nu va avea însă o misiune ușoară: în primul rând din cauza lipsei unei majorități în parlament și în al doilea rând din cauza ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană - Brexit. 

falseLeo Varadkar cu partenerul său Matthew Barrett în vacanță

Republica Irlanda este singura țară care are frontieră terestră cu Regatul Unit și nu dorește ca aceasta să devină una "dură", după încetarea calității de membru UE a Marii Britanii, probabil în 2019.

Un alt dosar dificil este situația din Irlanda de Nord, unde guvernul de la Dublin este garant, împreună cu cel de la Londra, al stabilității în provincia britanică, după semnarea Acordului din Vinerea Mare din 1998 care a pus capăt unui conflict civil care dura de 30 de ani.

Din luna ianuarie Irlanda de Nord a rămas fără executiv regional din cauza neînțelegerilor dintre Partidul Democrat Unionist (DUP), care susține rămânerea provinciei în Regatul Unit, și Sinn Fein, care dorește reunificarea cu Republica Irlanda, partide care sunt obligate să coopereze în executiv.

Lucrurile s-au complicat și mai tare după alegerile din Marea Britanie din 8 iunie când Partidul Conservator și-a pierdut majoritatea în parlament și acum negociază cu DUP în vederea obținerii sprijin pentru cabinetul minoritar condus de Theresa May, ceea ce pune sub semnul întrebării neutralitatea guvernului britanic în Irlanda de Nord.

O situația oarecum familiară și pentru premierul Varadkar care și-a preluat postul într-o perioadă de mare turbulență politică atât internă, cât și pe plan internațional.  

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ