Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Victor Ponta, numit secretar general al Guvernului: ”La Guvernul României nu se stinge lumina!”

ponta.jpg

Image source: 
gov.ro

Fostul premier Victor Ponta a fost numit vineri seara în funcţia de secretar general al Guvernului, printr-o hotărâre de guvern semnată de Sorin Grindeanu și publicată în Monitorul Oficial. ”Guvernul României nu poate fi închis, ca un supermarket, așa cum vrea domnul Dragnea. La Guvern nu se stinge lumina”, au fost primele declarații ale lui Ponta în noua funcție pe care o ocupă.

Grindeanu intenționase să-l numească în această funcție pe Ponta încă de joi, dar hotărârea nu a putut fi publicată în Monitorul Oficial, deoarece trebuia contrasemnată de fostul secretar general al guvernului, Mihai Busuioc, care a refuzat să facă acest lucru. În consecință Grindeanu a emis vineri o nouă hotărâre de guvern prin care l-a înlocuit din funcție pe Busuioc, cunoscut ca un apropiat al președintelui PSD Liviu Dragnea, cu secretarul de stat Alexandru-Mihai Ghigiu, care a semnat documentul respectiv.

Decizia de înlocuire a fost luată "având în vedere refuzul secretarului general al Guvernului de a îndeplini obligaţia de a contrasemna deciziile prim-ministrului, prevăzută de prevederile art. IX din OUG 17/2009 (...), constatat conform Adresei înregistrate la SGG cu nr. 20/11.039 din 16 iunie 2017, precum şi absenţa acestuia din cadrul instituţie", după cum se arată în hotărârea, publicată și ea în Monitorul Oficial.

Imediat după numire Ponta a susținut o conferință de presă la Palatul Victoria, în care a spus, printre altele:

”Sunt onorat de propunerea pe care mi-a făcut-o premierul. Îl cunosc pe Sorin Grindeanu, este un om onest, puternic, hotărât, cu viziune.Grindeanu merită sprijin pentru lucrurile corecte pe care vrea să le facă. Guvernul nu este al unui partid, este al unei țări, nu se poate închide ca un supermarket, așa cum vrea domnul Dragnea.

Activitatea guvernamentală a fost torpilată de o decizie greșită a lui Dragnea.

Dacă moțiunea de cenzură PSD contra PSD cade vom rămâne pe termen lung, dacă trece atunci trebuie să asigurăm interimatul până la numirea unui nou guvern. (...) La Guvernul României nu se stinge lumina!

Miniștrii demisionari sunt obligați să-și îndeplinească funcția în continuare, în caz contrar răspund penal și contravențional. Mandatul unui ministru încetează în momentul în care apare în Monitorul Oficial Decretul prezidențial de demitere.”

Tot vineri premierul Sorin Grindeanu a trimis către Administratia Prezidențială propunerile de vacantare a posturilor de ministru al Afacerilor Interne și de viceprim-ministru, ocupat de Carmen Dan, și de ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ocupat de Sevil Shhaideh. Carmen Dan și Sevil Shhaideh se numără printre miniștrii cei mai fideli lui Liviu Dragnea

Interimatul va fi asigurat de Augustin Jianu, pentru funcția de viceprim-ministru, ministru al Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, și de premierul Grindeanu pentru Ministerul de Interne.