Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liberalii își aleg sâmbătă noul președinte

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

PNL își alege sâmbătă noua conducere. Fotoliul de lider este disputat de Ludovic Orban, cu moțiunea "Partidul Național Liberal - Forța Dreptei" și Cristian Bușoi, cu moțiunea "PNL - partidul viitorului. Pentru o Românie dreaptă, echilibrată și puternică!”. La Convenția Națională participă în jur de 5 mii de personae. Sâmbătă se alege doar președintele PNL. Duminică, Consiliul Național de Coordonare va vota Biroul Permanent Executiv al PNL. 

Cătălin Predoiu, primul care şi-a anunţat candidatura la şefia PNL, s-a retras între timp din cursă, nu înainte de a invoca jocuri de culise. Un alt candidat, Viorel Cataramă, a fost eliminat, după ce nu a reușit să obțină sprijinul minim necesar din partea organizațiilor județene. 

Ludovic Orban a capitalizat cea mai mare susţinere în filiale. Moțiunea sa face referire la definitivarea fuziunii dintre PNL și PDL și fixează ca obiective intrarea la guvernare și câștigarea alegerilor. De partea sa, Cristian Bușoi  propune o reformă în partid, prin atragerea oamenilor de afaceri, a tinetilor și ONG-urilor. În viziunea sa, formațiunea trebuie să-și asume liberalismul civic ca ideologie, iar România trebuie să-și consolideze statutul de cel mai pro-european stat din regiune. 

Ultimul președinte ales al PNL a fost Klaus Iohannis, în 2014. 

Cu ochii spre PSD și criza politică 

Înainte  de evenimentul de la Romexpo, liderul PNL, Raluca Turcan a precizat că partidul va vota în cel mai decent mod față de cetățeni și că PNL nu va face jocul nimănui. Raluca Turcan spune că situația este ridicolă:
"Ei înşişi se acuză în aceste zile de hoţie la scenă deschisă. Am spus că PSD este nereformabil - şi am avut dreptate. La PSD, în 2017, iată că reforma vine cu Victor Ponta.Nimic bun nu se va întâmpla cu Liviu Dragnea şef la PSD. Nimic bun nu se va întâmpla cu Ponta şi Grindeanu baricadaţi în clădirea Guvernului României. PSD-ismul este acelaşi - antidemocratic, îndreptat împotriva libertăţilor cetăţeneşti. De obicei, fracţiunile extremiste ocupă Guvernul. La noi, principalul partid de la guvernare ocupă Guvernul. Este absolut ridicol şi contraproductiv României"