Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Premierul Sorin Grindeanu: Ne aflăm aici datorită dorinţei exclusive a lui Dragnea de a avea toată puterea

Există riscul deloc dorit să ajungem la alegeri anticipate - este declaraţia făcută de premierul Sorin Grindeanu într-o conferinţă de presă ţinută la Palatul Cotroceni.

LIVE TEXT:

Azi asistăm la un război personal purtat de un om şi de un grup restrâns în jurul său contra intereselor propriului partid şi al Guvernului.

E tot ce se putea mai rău României în momentul în care economia înregistrează creşteri record şi ne bucurămd e o deschdiere extraordinară în cancelariile occidentale. Au fost eforturi imense pentru a pune România pe făgaşul corect.

Ne aflăm aici datorită dorinţei exclusive a lui Dragnea de a avea toată puterea. În cinci luni nu a existat nicio şedinţă de partid în care să se analizeze activitatea Guvernului.

Sunt suficienţi colegi în PSD care nu sunt de acord cu modul în care Dragnea conduce PSD şi faptul că votăm o moţiune contra propriului guvern. Cu siguranţă nu va trece.

Dacă moţiunea ar trece, vom ajunge la mâna lui Klaus Iohannis. Toţi colegii mei să fie conştienţi că fiecare bilă pe care o vor băga în urnă în favoarea moţiunii însaeană mai puţină putere pentru PSD şi mai multă putere pentru Klaus Iohannis.

Există riscul deloc dorit să ajungem la alegeri anticipate.

Îmi doresc stabilitate şi în România, şi în PSD. Doar un scaun de bucătărie nu poate înţelege că ţara noastră are o mare oportunitate economică şi politică.

Modalitatea prin care poţi să dărâmi un Guvern este moţiunea de cenzură.

Am încercat în toată această perioadă să am un dialog cu Liviu Dragnea. Îmi doresc stabilitate şi în România, şi în PSD. Doar un scaun de bucătărie nu poate înţelege că ţara noastră are o mare oportunitate economică şi politică.

Orice fel de întâlniri vor fi făcute cunoscute. Am programat pe zilele următoare întâlniri. Spre deosebire de Liviu Dragnea, care vrea să îşi dea jos propriul Guvern folosind un raport mincinos, cred că mulţi colegi miniştri şi-au făcut treaba.

Am discutat cu Ion Iliescu în urmă cu 2 - 3 zile privind situaţia politică. Ştiţi că dânsul nu spune da sau nu, a vrut să ştie care e situaţia. La discursul de învestire am repetat cuvântul "normalitate", acum suntem departe de a fi în normalitate.

Acest partid înseamnă sute de mii de membri. Le-am cerut colegilor mei la Timişoara, transmiţând acest mesaj către toţi, să nu le fie frică. Acum s-a instalat frica.

Am încercat să am dialog nu doar cu Liviu Dragnea, ci cu toţi care conduc PSD.  A venit această situaţie dintr-o dată. Acum 2 - 3 săptămâni spunea cât de bun este acest guvern, cât de bine merge economia. Dintr-o dată apare o evaluare care nu are nicio legătură cu măsurile de guvernare. Trebuia să existe o comisie de evaluare, care nu a existat.

În momentul în care moţiunea de cenzură pică, mă voi întâlni cu conducerea PSD, dar nu cu Liviu Dragnea, care este responsabil pentru această situaţie, şi voi cere miniştri. La fel şi cu coaliţia.Riscul cel mai mare pentru PSD de a se scinda, de a se împărţi, este să treacă moţiunea.Convingerea mea este că dacă ajungem la Klaus Iohannis, PSD va pierde guvernarea. Nu o să accept niciodată să fiu actor principal în spargerea PSD-ului.Întrebat de ce îşi doreşte Liviu Dragnea toată puterea: Îmi e foarte greu să dau un raspuns, poate nu ştiu eu toate resorturile.Întrebat dacă "răceala" cu Liviu Dragnea are legătura cu justiţia şi OUG 13: Tudorel Toader a avut mai multe discuţii cu Liviu Dragnea, eu am avut una, în care i-am cerut să respecte toate deciziile CCR.

M-am gândit de ce această dorinţă de putere a lui Dragnea. Mi-e greu să dau un răspuns, dar acţiunile pe care le întreprinde nu mă fac decât să trag această concluzie.

După OUG 13 am discutat cu Tudorel Toader, i-am cerut să ţină cont de toate deciziile CCR, inclusiv ultima, şi să vină cu câteva lucruri într-un calendar clar: legile justiţiei, care sunt aproape finalizate şi cu pachetul privind măsurile pentru a evita sancţiunile date de decizia pilot de la CEDO. Mai sunt 4 luni în care trebuie să luăm măsuri. La nivel instituţional, nu intru peste treaba celor care sunt profesionişti. Tudorel Toader este un profesionist.

Am primit în acest zile de la funcţionari din cadrul Ministerului Dezvoltării diverse semnale. Nu am spus nelegale. Nu vreau să existe dubii. Fiind într-o perioadă de acest tip, am dorit să nu existe suspiciuni de niciun fel de culoare cum că banii publici ar putea fi folosiţi pentru interese politice. Tocmai că această perioadă - 2 - 3 zile până la clarificare - am dorit să nu fie dubiu. Sunt lucrur pe care le vedeţi dintr-o dată, deşi termenul de depunere a fost 30 martie pentru PNDL (Programul Național de Dezvoltare Local) 2 trebuiau să se ia deciziile în zilele următoare nu s-a lanat, şi dintr-o dată au fost lansate ordinele către judeţe. Am decis că timp de 2 - 3 zile, la Ministerul Dezvoltării, acest lucru să nu se întâmple. programul este corect şi bun şi va continua.

În spatele lui Sorin Grindeanu se află steagul României şi al UE. O temă care revine evident, nu am niciun fel de legătură cu servicii secrete. Colaborarea pe care am avut-o în acest cinci luni din postura de premier sau anul în care am fost ministru al comunicaţiilor a fost strict instituţional - e legal, corect şi necesar. Nu am prietenii, legături cum au alţii cu foşti şefi al serviciilor secrete din României, ceea ce nu e un lucru rău. fiecare om îşi alege prietenii. Nu vreau să personalizez. Nu am prietenii cu nimeni de acolo. Aşa, strict instituţional, am colaborat cu preşedintele Iohannis.