
Politică
Pagina de istorie: Ziua în care patru milioane de sclavi americani au fost eliberați
lincoln_sclavie.jpg

Înainte de războiul civil american, Abraham Lincoln și alți lideri ai Partidului Republican nu au căutat să desfiinţeze cu totul sclavia, ci doar să o împiedice să se extindă în statele care nu o practicau. Această politică a fost inacceptabilă pentru majoritatea politicienilor din sud, care credeau că dezvoltarea statelor libere ar transforma în mod irevocabil structura de putere a SUA împotriva lor.
La scurt timp după inaugurarea lui Lincoln ca preşedinte, în 1861, a început Războiul Civil. Şapte state din sud s-au desprins din SUA şi au format Statele Confederate ale Americii. Alte patru state sudice s-au alăturat Confederației, în timp ce patru state de frontieră din sud au rămas în Uniune.
Lincoln, deși, personal, detesta sclavia, a răspuns cu prudență chemării aboliționiștilor pentru emanciparea tuturor sclavilor americani. Cu toate acestea, după război, guvernul federal dominat de republicani a început să realizeze avantajele strategice ale emancipării: eliberarea sclavilor ar slăbi Confederația prin privarea ei de o mare parte a forței sale de muncă.
În 1862, Congresul a anulat legile sclavilor fugari, a interzis sclavia în teritoriile S.U.A., iar Lincoln a dat mână liberă la angajarea foştilor sclavi în armată. În 1 ianuarie 1863, Președintele Lincoln a emis oficial Proclamația de Emancipare. Faimosul amendament cu numărul 13 a fost adoptat oficial în Constituția Statelor Unite. Au fost eliberate, atunci aproape patru milioane de sclavi. Însă imediat după eliberare, aproape un sfert din foştii sclavi au murit în urma unei epidemii de variolă, la a cărei răspândire au contribuit şi condiţiile precare de viaţă a acestor oameni poaspăt eliberaţi, după 246 de ani de sclavie.
După alţi 147 de ani, cetăţenii americani au ales primul lor preşedinte de culoare, Barack Obama, care a fost cel de-al 44-lea preşedinte ale Statelor Unite ale Americii, dovedind astfel lumii întregi că America a trecut cu bine peste politicile segregaţioniste din anii '60..
Vă invităm să rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.
Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie