Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Adrian Dobre, purtător de cuvânt PSD: Moţiunea va trece. Grindeanu şi Ponta s-au baricadat în Guvern, o situaţie stranie

adrian_dobre_psd_motiune_grindeanu_ponta_guvern.jpg

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi votată miercuri, de la ora 11
Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu va fi votată miercuri, de la ora 11

Moţiunea de cenzură de miercuri va trece fără emoţii, declară la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre. El spune că propunerile pe care le va face PSD preşedintelui Klaus Iohannis pentru viitorul Guvern vor fi discutate în partid după adoptarea moţiunii. Dobre mai precizează că textul moţiunii a fost trimis din Parlament la Guvern cu poşta specială şi că este importantă data trimiterii, nu cea a înregistrării la Palatul Victoria.

Va trece moţiunea de cenzură? “Categoric, da! Nu avem nici un fel de emoţii din acest punct de vedere. Sigur că este stranie această situaţie, o recunoaştem în mod deschis, este nefirească, este absurdă, dar cu siguranţă că moţiunea de cenzură este singura modalitate democratică pe care o avem la îndemână pentru a rezolva această situaţie absurdă”, spune Adrian Dobre.

Purtătorul de cuvânt al PSD afirmă că “Victor Ponta încearcă să ne convingă prin toate mijloacele pe care le cunoaşte foarte bine de faptul că au un sprijin politic în interiorul PSD-ului. Nu este aşa. Vrea să inducă opiniei publice ideea că mulţi membri PSD sau ALDE vor sprijini această guvernare a dânsului şi a domnului Grindeanu, care în acest moment nu au nici un fel de susţinere politică. Regulile democraţiei, regulile bunului simţ spun că atunci când eşti numit într-o funcţie de un partid politic şi când pierzi sprijinul acelui partid politic, în mod evident şi în mod firesc trebuie să te retragi, lăsând loc altcuiva. Nu s-a întâmplat acest lucru. Domnul Grindeanu împreună cu domnul Ponta s-au baricadat în Palatul Victoria, încercând să lupte sau să-şi rezolve o chestiune de politică internă din partid, folosind ca instrument Guvernul României, ceea ce este absolut nefiresc”.

 

Care sunt paşii următori?

 

Adrian Dobre precizează care vor fi paşii procedurali, dacă moţiunea de cenzură va trece: “După trecerea moţiunii, ne vom adresa preşedintelui pentru consultări. Aceste propuneri deocamdată n-au fost discutate în mod public, pentru că până a ajunge la consultări cu preşedintele, avem de trecut acest pas, moţiunea de cenzură de miercuri. După ce trecem acest pas şi practic demonstrăm soliditatea coaliţiei de guvernare, din acel moment urmează discuţiile interne în partid, pentru nominalizarea persoanelor care vor fi prezentate ca şi opţiuni preşedintelui României”.

Purtătorul de cuvânt al PSD îi răspunde lui Sorin Grindeanu, care spunea că moţiunea de cenzură nu a ajuns şi la Guvern, aşa cum prevăd procedurile: “Textul moţiunii de cenzură a fost trimis din Parlament cu poşta specială. Conform regulilor şi procedurilor, este importantă data trimiterii prin poşta specială. Nu data înregistrării (la Guvern-n.r.), data trimiterii. A fost trimis prin poşta specială textul moţiunii de cenzură către Guvern ieri (duminică-n.r.). Este poşta care funcţionează între instituţiile statului”.