Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Încep negocierile pentru Brexit. Cristian Diaconescu la RFI: Se întrevăd mai multe întrebări decât soluții

20170314_092120.jpg

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, apreciază că plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană pare a fi mai complicată pentru statul britanic decât pentru Europa
Image source: 
RFI România

Londra şi Bruxelles-ul încep astăzi negocierile pentru Brexit (la ora 12, ora României). Deşi atât Franţa, cât şi Germania au semnalat în ultima perioadă că Marea Britanie poate să rămână în blocul comunitar, dacă se răzgândeşte, ministrul pentru Brexit David Davis a insistat că nu există cale de întoarcere. Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu atrage atenția că situația este complicată: UE nu știe ce fel de Brexit dorește de fapt Marea Britanie, astfel că la ora actuală se întrevăd mai multe întrebări decât soluții. "Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană pare a fi mai complicată pentru statul britanic decât pentru Europa", mai apreciază Cristian Diaconescu în interviul acordat RFI.

Cristian Diaconescu: În opinia mea, pentru Uniunea Europeană, nu este clar ce fel de Brexit dorește Marea Britanie. Situația s-a complicat după alegeri. În acest moment, informarea prealabilă a domnului Michele Barnier, negociatorul din partea Uniunii Europene, către Londra este ca Marea Britanie să accepte în prealabil rezolvarea a trei probleme, anume, privind drepturile cetățenilor, nota de plată deloc mică, între 60 și 110 miliarde de euro, precum și reglmentarea situației frontierei cu Irlanda, înainte de a se intra în discuții privind comerțul sau raporturile cu piața unică. În octombrie, domnul Barnier urmează să prezinte un raport în fața summit-ului Uniunii Europene, în care se așteaptă ca acesta să sublinieze faptul că din negocierile cu Marea Britanie a rezultat un progres suficient pentru a se continua un dialog. Există și posibilitatea ca un astfel de raport să nu poată fi prezentat de domnul Barnier, deci și ideea unei despărțiri brutale.

Reporter: Aveți idee cum se derulează acest gen de negocieri? Nu s-a mai întâmplat ca un stat să părăsească Uniunea Europeană. Cum arată prima zi de negocieri în contextul în care Londra are aproape doi ani până să se hotărască exact care sunt termenii divorțului?

Cristian Diaconescu: Dincolo de aspectele tehnice, cum ar fi găsirea unei soluții juridice privind rezilierea, anularea a cel puțin 730 de angajamente și convenții, statute, în ceea ce privește relația dintre Marea Britanie și Uniunea Europeană, cred că este o diferență de atitudine destul de clară. Pe de o parte, Europa își revine, înregistrează cel mai redus nivel de șomaj, 9.5% față de anul 2009, Mario Draghi, șeful Băncii Centrale, anunță o creștere economică, forțele populiste par a fi înfrânte, iar motorul franco-german nu se concentrează numai pe Brexit, ci și pe consolidarea proiectului european prin continuarea integrării și cooperării. De partea cealaltă, în Marea Britanie există o mare slăbiciune a poziției britanice. Pe de o parte, există o stare de confuzie a sistemului politic intern. Se discută despre un soft Brexit și un hard Brexit. Există o dorință cât se poate de clară din perspectivă economică pentru rămânerea Marii Britanii într-o relație apropiată cu piața unică, o soluție inacceptabilă astăzi din perspectivă europeană, precum și o ignoranță periculoasă a Londrei față de dezvoltările la nivel european. Brexitul nu este o obsesie europeană în acest moment, dar este o problemă de maximă preocupare în zona Marii Britanii. Sunt mai multe întrebări decât soluții. În această situație, negocierea, condiționată de Uniunea Europeană de îndeplinirea de către Marea Britanie a unor pași preliminari, este cât se poate de complicată.

Reporter: Credeți că tabloul recent din Marea Britanie - chiar azi noapte am avut o nouă alertă, o persoană care a murit și alte opt rănite, după ce o mașină a lovit un grup de pietoni în apropiere de o moschee din Londra - fragilizează și mai mult Marea Britanie?

Cristian Diaconescu: Marea Britanie avea un atu cât se poate de serios, recunoscut de toată lumea în Europa, anume contribuția la sistemul de apărare și securitate al Alianței Nord Atlantice și al celui european. Pe de altă parte, nu trebuie uitat că esențial în lupta anti teroristă este schimbul de informații. Înăuntrul Uniunii Europene, în sistemele stabilite instituțional, o țară precum Marea Britanie ar primi o informație în legătură cu un suspect de teorist în 12 minute. În afara Uniunii Europene o astfel de informație poate fi primită în câteva luni. Dacă mai adăugăm și fondul pentru apărare european, ce pare că se va contura, dar și întărirea zonei euro, proiect franco-german cât se poate de serios, ce va reprezenta un argument de integrare la nivel decizional european, putem avea ideea că și zona în care Londra se considera puternică, cu un atu în negociere, pare acum slăbit. Din toate punctele de vedere, plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană pare a fi mai complicată pentru statul britanic decât pentru Europa.

 
Ascultă: Cristian Diaconescu intervievat de Magda Prelipceanu