Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Merkel avertizează România să nu compromită progresele anticorupție

original_vizita_in_germania_-_19_iunie_2017_5.jpg

Sursa imaginii: 
www.presidency.ro

Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în vizită oficială la Berlin, a discutat, luni, cu cancelarul Angela Merkel. Între subiecte : criza politică de la Bucureşti. Șeful statului spune că a informat-o pe cancelară despre ”criza din interiorul coaliţiei de guvernare” și a asigurat-o că România este o ţară stabilă, solidă care va reveni curând la stabilitate.
 

În conferinţa de presă comună, Angela Merkel şi Klaus Iohannis au fost întrebaţi despre criza politică de la Bucureşti. Cancelarul german a declarat că nu se pronunţă asupra problemelor interne, dar a subliniat că este necesar ca în România să fie întărite democraţia, lupta anticorupție şi statul de drept. ”Nu mă pronunţ, am spus că noi dorim să fie statul de drept întărit în România şi democraţia, dar acestea sunt probleme interne ale României”, a afirmat Merkel. La rândul său, preşedintele Iohannis a spus că subiectul a fost abordat în discuţiile cu Merkel. ”În ce priveşte criza politică de acasă, în mod natural doamna cancelar nu doreşte să exprime o opinie, dar am avut o scurtă discuţie pe această temă şi cred că am reuşit să transmit mesajul că avem o criză în interiorul coaliţiei de guvernare, dar că România este o ţară stabilă, solidă, cu o economie funcţională, şi că am solicitat celor implicaţi în divergenţe să găasească soluţii urgente, ceea ce fără îndoială să se va şi întâmpla”, a afirmat Klaus Iohannis.

Întrebat de un jurnalist german dacă actuala criză internă va afecta politica externă a României, şeful statului a replicat: ”Nu are absolut niciun efect, avem o criză politică interă, pe care am definit-o ca fiind interpartinică. Politica europeană şi politica externă a României nu sunt influenţate sub nicio formă de această criză”. ”Este vorba de domenii în care eu am o implicare foarte puternică şi interesul meu este să limitez lucrurile, iar toţi politicienii importanţi din România sunt de aceeaşi părere cu mine. (...) În mod interesant, în România suntem de aceeaşi parere (cu privire la importanţa politicii externe - nr..)”, a declarat, de asemenea, preşedintele Iohannis.