Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UDMR, arbitrul din umbră al luptei pentru Putere: PSD vs PSD

Au mai rămas mai puțin de două zile până la momentul culminant al crizei politice de la București. Moțiunea de cenzură a PSD-ALDE împotriva propriului Guvern va fi citită și votată în plenul Parlamentului miercuri, de la ora 11.00. În aceste condiții, negocierile se poartă intens cu fiecare partid în parte și, în unele cazuri, cu fiecare parlamentar în parte. Devine din ce în ce mai clar rolul major pe care îl vor juca partidele mici în ecuație și, extrem de important, care va fi poziția UDMR.

ACTUALIZARE: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a afirmat luni, la Parlament, că, şi fără voturile parlamentarilor UDMR, social-democraţii au „o majoritate confortabilă” pentru a vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, dar el va fi liniştit în momentul în care lucrurile vor intra în ”matca constituţională”, iar guvernarea va reîncepe să funcţioneze.

Anterior, preşedintele PSD a precizat, după discuţiile cu UDMR, că social-democraţii nu ”vând” Transilvania, iar în privinţa adoptării chiar astăzi în comisii a legii prin care ziua de 15 martie devine Ziua Maghiarilor din România, el a spus că sunt şi alte minorităţi, precum turcii şi tătarii, care au zile instituite prin lege. Liderul PSD a admis că se negociază cu UDMR proporţia de populaţie într-o comunitate de la care minorităţile pot folosi limba maternă în administraţie.

................................................................................

Scena politică românească prezintă în aceste zile un spectacol într-adevăr în premieră națională. În rolurile principale: coaliția guvernamentală PSD-ALDE, în frunte cu liderul social democrat Liviu Dragnea, și proaspăt conturata echipă Grindeanu-Ponta, care vrea să rămână la guvernare, deși a rămas fără sprijin politic și nu mai are un Cabinet de miniștri funcțional.

E pentru prima dată, în istoria post-decembristă, când o majoritate parlamentară încearcă să își dărâme propriul guvern prin moțiune de cenzură. Moțiunea denumită ”România nu poate fi confiscată! Apărăm democraţia şi votul românilor!” a fost citită duminică în Parlament și a fost semnată de 222 de deputați și senatori de la PSD și ALDE, în condițiile în care cele două partide au 244 de aleși în Legislativ. De aici încep calculele: pentru ca moțiunea să treacă e nevoie de 233 de voturi, adică de jumătate plus unul din numărul total de 465 de membri ai Parlamentului României.

Duminică, după semnarea moțiunii de numai 222 de parlamentari ai Puterii, Liviu Dragnea se arăta optimist, spunând că numărul minim de 233 de voturi va fi strâns fără probleme.

Ascultă:La fel de optimist se declară și liderul senatorilor PSD, Mihai Fifor. El s-a arătat convins luni, la Parlament, că moţiunea de cenzură va trece, fiind întrunite totodată toate condiţiile ca preşedintele Klaus Iohannis să numească un nou premier din rândul social-democraţilor.

La rândul său, preşedintele executiv al PSD, Nicolae Bădălău, susţine nu doar că echipa PSD-ALDE are voturile necesare să dărăme guvernul Grindeanu, ci că peste 20 de parlamentari de la alte partide ar urma să voteze moţiunea de cenzură.

Despre aparenta lipsă de probleme din tabăra coaliției PSD-ALDE vorbește la RFI și purtătorul de cuvânt al social-democraților, Adrian Dobre.

Ascultă:Va trece moţiunea de cenzură? “Categoric, da! Nu avem nici un fel de emoţii din acest punct de vedere. Sigur că este stranie această situaţie, o recunoaştem în mod deschis, este nefirească, este absurdă, dar cu siguranţă că moţiunea de cenzură este singura modalitate democratică pe care o avem la îndemână pentru a rezolva această situaţie absurdă”, spune Adrian Dobre.

Purtătorul de cuvânt al PSD afirmă că “Victor Ponta încearcă să ne convingă prin toate mijloacele pe care le cunoaşte foarte bine de faptul că au un sprijin politic în interiorul PSD-ului. Nu este aşa. Vrea să inducă opiniei publice ideea că mulţi membri PSD sau ALDE vor sprijini această guvernare a dânsului şi a domnului Grindeanu, care în acest moment nu au nici un fel de susţinere politică. Regulile democraţiei, regulile bunului simţ spun că atunci când eşti numit într-o funcţie de un partid politic şi când pierzi sprijinul acelui partid politic, în mod evident şi în mod firesc trebuie să te retragi, lăsând loc altcuiva. Nu s-a întâmplat acest lucru. Domnul Grindeanu împreună cu domnul Ponta s-au baricadat în Palatul Victoria, încercând să lupte sau să-şi rezolve o chestiune de politică internă din partid, folosind ca instrument Guvernul României, ceea ce este absolut nefiresc”.

Grindeanu: Atenție, putem pierde guvernarea!

Iată numai că Sorin Grindeanu refuză să se supună acestei logici politice aparent simple. Premierul exclus din PSD, dar rămas încă în fruntea unui Executiv format din miniștri demisionari, avertizează că riscul cel mai mare pentru PSD este să se scindeze dacă trece moţiunea de cenzură, însăși rămânerea la guvernare a PSD fiind pusă în pericol.

Ascultă:Sorin Grindeanu subliniază totodată că, dacă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului nu va fi votată, partidele cu care va negocia pentru formarea unui nou Executiv vor fi tot PSD şi ALDE, dar fără liderul Liviu Dragnea.

Miza lui Sorin Grindeanu, susținut de noul secretar general al Guvernului Victor Ponta, devine practic înlăturarea lui Liviu Dragnea de la conducerea PSD. Iar acest scenariu pare a depinde în întregime de rezultatul votului de miercuri.

Astfel, pare din ce în ce mai clar că soarta acestei moțiuni, a Guvernului Grindeanu și posibil a lui Liviu Dragnea în fruntea PSD depinde de negocierile dure purtate cu fiecare formațiune în parte. Practic, orice este posibil, inclusiv varianta alegerilor anticipate, la care face referire analistul politic Andrei Țăranu.

Ascultă:Despre varianta alegerilor anticipate se va vorbi probabil mai mult după votul de miercuri, vot în cazul căruia calculele sunt complicate și depind de fiecare partid și de fiecare membru al Parlamentului.

Cum se poziționează partidele? Rolul UDMR, din nou esențial

PNL a spus clar, prin vocea noului lider Ludovic Orban, că parlamentarii PNL vor fi prezenţi la plenul reunit de miercuri, dar nu vor vota. ”Reglări de conturi de tip mafiot din interiorul PSD au generat o criză politică gravă asupra bunului mers al economiei şi al societăţii. Somăm partidul de guvernământ să pună capăt acestei crize. Suntem şi împotriva clanului Dragnea, şi împotriva clanului Ponta-Grindeanu”, a declarat noul preşedinte al PNL, Ludovic Orban.

De războiul din PSD se delimitează si parlamentarii USR. Liderul de grup al USR din Senat, Cristian Ghica, a anunțat că reprezentanții partidului nu vor fi prezenți miercuri în plenul reunit al Senatului și Camerei Deputaților.

Dacă despre minorități nu se poate spune cu certitudine ce poziție vor adopta, chiar dacă de obicei în astfel de situații se poziționează în aceeași tabără cu majoritatea parlamentară, lucrurile sunt, tot ca de obicei, foarte neclare și, probabil, decisive în tabăra UDMR. Acest partid, care s-a regăsit în atâtea guvernări și care a dovedit în repetate rânduri că e poate cel mai iscusit și bine poziționat în materie de negocieri politice, are șansa să fie din nou cel care înclină balanța într-o parte sau în cealaltă.

"Am primit un mandat de a discuta cu toţi cei care doresc o discuţie cu noi începând cu reprezentanţii Guvernului, ai coaliţiei de guvernare şi cu oricine doreşte să avem o discuţie pe această situaţie creată”, a declarat Kelemen Hunor după Consiliul Permanent al UDMR.

Rolul UDMR în aceste negocieri este remarcat și de analistul politic Marian Trifu. El subliniază că, cel puțin la prima vedere, tabăra Dragnea are mai multe de oferit formațiunii maghiare decât cea condusă de Grindeanu și Ponta.

Ascultă:UDMR pare să încline într-adevăr către tabăra care vizează dărâmarea Guvernului. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a sugerat că parlamentarii partidului său ar urma să susțină moțiunea împotriva Cabinetului Grindeanu, afirmând că "cei care au obținut majoritatea, dacă vor să schimbe un guvern, trebuie să aibă această posibilitate de a o face".

Așadar, soarta guvernului Grindeanu și posibila, dar puțin probabila prelungire a crizei politice vor fi elucidate miercuri. Moţiunea de cenzură împotriva Executivului va fi dezbătută şi votată în plenul reunit al Parlamentului, de la ora 11.00.