Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Calendarul negocierilor pentru Brexit

p034721001002-537502.jpg

Barnier Davis 19 iunie 2017
Michel Barnier si David Davis au demarat la Bruxelles negocieri pentru Brexit
Sursa imaginii: 
@European Communities

UE si Regatul Unit vor negocia câte o săptămâna pe lună subiectul sensibil al statutului cetățenilor în contextul Brexit-ului. Anunțul a fost făcut la Bruxelles luni 19 iunie de negociatorul european Michel Barnier și de cel britanic, David Davis. Factura pentru Brexit, este și ea o prioritate a acestor discuții. Statutul frontierei cu Irlanda si respectarea acordului de pace de la Dublin par însă să fi trecut pe planul al doilea...

Londra anunțase că nu va accepta această structurare a discuțiilor, dar a acceptat-o în cele din urma acum la Bruxelles.

De altfel nu prea avea de ales, întrucât UE s-a arătat inflexibilă: nu vom discuta despre piața comună și natura acestui Brexit înainte de a fi lămurit statutul europenilor din Marea Britanie, banii pe care Londra îi mai datorează Uniunii Europene și chestiunea irlandeză.

Trei echipe de negociatori vor lucra aproape în paralel referitor la aceste subiecte.

Exista totuși o modificare: cei doi principali actori ai discuțiilor, Michel Barnier si David Davis, par să lase Irlanda de-o parte în primele săptămâni.

Negocieri de câte o săptămână se vor purta în fiecare lună referitor la statutul cetățenilor. Datele prevăzute sunt 17 iulie, 28 august, 18 septembrie si 9 octombrie.

Subiectul este deosebit de important pentru țări ca România si Polonia. Mulți români si polonezi aflați acum mai ales în Anglia nu știu dacă își vor putea păstra rezidența și locul de munca după aprilie 2019, data prevăzută pentru Brexit.

Barnier si Davis au afirmat că există elemente de acord între cele doua părți privind această problemă.

Dar adevărata întrebare care se pune este ce statut va avea Londra după Brexit față de piața comună. Acesta va fi de fapt sufletul negocierilor, iar rezultatul este mai mult decât incert.

Cei doi negociatori se vor împăciuitori referitor la rezultatul dorit. Citând-l pe Jean Monet ca pe unul din fondatorii UE, Michel Banier a spus ca nu este nici optimist, nici pesimist, ci hotărât.

David Davis nu s-a lăsat mai prejos si l-a citat pe Winston Churchill care a spus ca un optimist vede oportunități în orice dificultate; Davis a adăugat: „ca sa fac o legătură  între cele două citate, să spunem că sunt ferm optimist”.

Adevărul este că de partea europeană, unii politicieni și-ar dori ca acest Brexit să nu se concretizeze niciodată. Este o speranță născută la Bruxelles după alegerile anticipate din 8 iunie când guvernul britanic a fost pus în dificultate.

Se vorbește la Bruxelles și despre posibilitatea ca un guvern britanic șovăitor să accepte un Brexit diluat prin care Londra să rămână în piața comună europeană. Este o speranță deșartă, însă. David Davis a spus-o acum clar si răspicat: Regatul Unit va părăsi piața comună.

 

 
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan