Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ape tulburi în Parlament, cu o zi înaintea moţiunii de cenzură. UDMR nu participă la vot

Valeriu Steriu voturi motiune cenzura.jpg

Parlamentul se pregătește pentru prima moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Parlamentul se pregătește pentru prima moţiune de cenzură la adresa Cabinetului Orban (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Agitaţie pe scena politică de la Bucureşti, cu o zi înainte de votul asupra moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu. Legile negociate luni de PSD-ALDE cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură au fost retrase de pe ordinea de zi a Senatului. Deputaţii PMP au legat banderole tricolore de uşile cabinetului preşedintelui Camerei, Liviu Dragnea. Şedinţa de Guvern de marţi s-a amânat.

ACTUALIZARE 5: UDMR a decis să nu participe la plenul reunit de miercuri al Parlamentului, în care va fi votată moţiunea de cenzură, a anunţat marţi preşedintele Kelemen Hunor, după o şedinţă a Uniunii.

 

ACTUALIZARE 4: Ședința de Guvern care trebuia să aibă loc marți de la ora 12 a fost amânată pentru ziua de joi, adică la 24 de ore după votul asupra moţiunii de cenzură. "Se amână ședința de Guvern pentru joi, când premierul este convins că toți miniștrii vor veni la ședință", a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Alina Petrescu.

 

ACTUALIZARE 3: Deputatul PSD de Mureş Florin Buicu a anunţat marţi pe Facebook că nu votează şi nu va vota niciodată “ceva care să aducă atingere ţării şi poporului” român, făcând referire la proiectele susţinute luni în Parlament de UDMR. Doina Pană, deputat PSD de Bistriţa Năsăud, a postat şi ea un mesaj similar, însoţit de o fotografie în care este îmbrăcată în port popular românesc: “Dragi prieteni, de când fac politică, mi s-au pus în cârcă, nemeritat, multe lucruri. Uneori am ripostat, de cele mai multe ori nu. Am mers pe ideea că cei care «au ochi de văzut, văd». Deja e mult prea mult! N-am votat ieri nimic, nu votez azi nimic şi n-am să votez NICIODATĂ ceva care să aducă atingere ţării mele, poporului meu!!!”.

 

ACTUALIZARE 2: Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu (ALDE), anunță că discuțiile cu UDMR s-au închis și că va face mai multe precizări în cursul zilei.

 

ACTUALIZARE 1: Senatorul UDMR Tanczos Barna declară că formaţiunea sa cel mai probabil nu va vota moţiunea de cenzură, pe motiv că social-democraţii nu şi-au ţinut promisiunile de luni de a vota anumite legi de care maghiarii sunt interesaţi.

 

Biroul Permanent al Senatului a decis marţi dimineaţă să retragă de pe ordinea de zi legile negociate luni cu UDMR în schimbul susţinerii moţiunii de cenzură, potrivit News.ro.

Printre documentele ce ar fi urmat a fi votate de senatori se număra instituirea zilei de 15 martie ca Ziua Maghiarilor din România şi două modificări la legea educaţiei, una vizând examen de Capacitate şi Bacalaureat diferenţiat pentru elevii care studiază în limbile minorităţilor naţionale.

 

Protest cu banderole tricolore, la Parlament

 

Deputaţii PMP au legat banderole tricolore marţi dimineaţă de uşile cabinetului preşedintelui Camerei, Liviu Dragnea, pe care îl acuză că “negociază lucruri de nenegociat” cu UDMR, în schimbul sprijinului pentru moţiunea de cenzură.

“Aşteptăm să vedem dacă după negocierile pe care le are domnul Dragnea cu UDMR, va ceda în faţa unor cereri nejustitificate. Avem în Ungaria o comunitate românească, care nu are învăţământ în limba română. Nu putem negocia chestiuni absurde şi UDMR să pună presiune pe decidenţii politici, care nu înţeleg ce consecinţe produc aceste legi. De o oră aşteptăm în Biroul Permanent să vină domnul Dragnea să ne spună dacă a cedat acestor presiuni sau nu”, declară preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

 

Şedinţă de Guvern amânată

 

Şedinţa de Guvern de marţi a fost amânată, după ce secretarul de stat în Ministerul Justiţiei Mariana Moţ, căreia Tudorel Toader i-a delegat atribuţiile, el nefiind în Bucureşti, a transmis că i s-a făcut rău şi nu poate participa la şedinţă.

Înainte de acest anunţ, surse guvernamentale au afirmat pentru News.ro că şedinţa Cabinetului s-ar putea amâna pentru câteva ore, după ce PSD şi UDMR nu s-au înţeles nici marţi dimineaţă asupra pragului pentru folosirea limbilor minorităţilor în administraţie, urmând să aibă loc discuţii cu mai mulţi lideri politici. Potrivit unor surse oficiale, tabăra Grindeanu-Ponta- Constantin a avut luni mai multe discuţii cu liderii UDMR şi cei ai minorităţilor naţionale.