Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Attila Korodi la RFI: Reacţia preşedintelui Iohannis este aberantă, nimeni nu vorbeşte de autonomie teritorială

UDMR critică reacţia preşedintelui Klaus Iohannis, care a cerut PSD-ului în contextul discuţiilor de marţi cu formaţiunea maghiară privind moţiunea de cenzură să nu introducă în negocieri chestiuni precum autonomia pe criterii etnice. “O reacţie aberantă şi eronată”, spune la RFI liderul deputaţilor UDMR, Attila Korodi.

Preşedintele Klaus Iohannis a cerut marţi PSD să-şi rezolve problema pe care singur a creat-o şi a avertizat partidul să nu introducă în negocieri chestiuni care nu trebuie negociate, precum autonomia pe criterii etnice.

Attila Korodi crede că este “o reacţie aberantă. Măcar preşedintele României ar fi trebuit să ştie ce conţin aceste proiecte de legi, prin consilierii săi, care ştiu foarte bine ceea ce dezbatem noi în Parlament. O reacţie eronată, pentru că nimeni nu vorbeşte de autonomie teritorială. N-avem un proiect de lege la ora actuală despre autonomie teritorială”.

“Noi discutăm despre folosirea în administraţia locală a limbii materne, vorbim despre dreptul de a fi parte în deciziile care se leagă de activităţile culturale şi educaţionale, vorbim despre dreptul de a avea într-o lege o sărbătoare naţională pe care toţi şefii statului până acum au onorat-o prin declaraţii publice şi saluturi scrise în mesaje directe către comunitatea maghiară din România. De aceea, ceea ce a făcut preşedintele României, Klaus Iohannis, ieri a fost o reacţie hazardată, care este departe de realitatea de pe teren, departe de realitatea din Parlamentul României”, afirmă liderul deputaţilor UDMR.

 
Attila Korodi, intervievat de Cosmin Ruscior, despre Klaus Iohannis