
Politică
Moţiunea de cenzură a trecut. Guvernul Grindeanu a fost demis
default.png

ACTUALIZARE 16: Preşedintele Klaus Iohannis va convoca pentru luni consultări cu partidele parlamentare, în vederea formării noului Guvern, a anunţat purtătorul de cuvânt al şefului statului, Mădălina Dobrovolschi.
ACTUALIZARE 15: Moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu a fost adoptată, cu 241 de voturi pentru şi zece împotrivă, potrivit anunţului oficial, făcut de la tribuna Parlamentului. Executivul este considerat demis. Pentru trecerea moţiunii era nevoie de 233 de voturi pentru.
ACTUALIZARE 14: Votul asupra moţiunii de cenzură s-a încheiat la ora 13.30. Urmează numărarea voturilor. 248 de parlamentari au votat. Au lipsit sau nu au votat 12 parlamentari PSD şi doi de la minorităţi. Doar parlamentarii PSD, ALDE şi cei ai minorităţilor naţionale şi-au exprimat votul. PNL şi USR au stat în plen, dar nu au votat, în timp ce reprezentanţii UDMR şi PMP nu au fost prezenţi. Parlamentarii social-democraţi au votat cu bilele la vedere, pentru ca Liviu Dragnea să ştie cine a votat pentru şi cine a votat împotrivă. Pentru ca moţiunea de cenzură să treacă, e nevoie de voturile favorabile a minimum 233 de parlamentari. PSD şi ALDE au împreună 247 de parlamentari.
ACTUALIZARE 13: Votul asupra moţiunii de cenzură la adresa Guvernului Grindeanu a început la ora 12.42. Votul este secret, cu bile.
ACTUALIZARE 12: Premierul Sorin Grindeanu: "Singurele lucruri clare sunt ofertele făcute mie şi lui Victor Ponta în ultimele zile. Nu am intrat în negocieri care erau împotriva interesului naţional al României. Să ştiţi că în sală aici sunteţi vreo cinci prim-miniştri, vreo 50 de miniştri. Asta s-a discutat în ultimele zile. Sper să se încheie cu bine toată această aventură şi PSD-ul să rămână la guvernare".
ACTUALIZARE 11: Liderul grupului minorităţilor, Varujan Pambuccian: "Nu este războiul nostru, nu ne interesează. Singura soluţie la care am ajuns este aceasta: vom vota, fiecare cum crede de cuviinţă, fără ca nici unul dintre noi să ştie cum a votat celălalt coleg. Noi nu am negociat nimic, nu ne interesează acest război".
ACTUALIZARE 10: Senatorul PMP Traian Băsescu: "Drumul pe care trebuie să-l luaţi, dragi majoritari, este în Opoziţie".
ACTUALIZARE 9: Deputatul ALDE Varujan Vosganian: "Trăim într-o stare de imponderabilitate morală (...). În marile teme din ultima vreme, premierul a fost absent".
ACTUALIZARE 8: Deputatul USR Dan Barna: "Nu vom vota la moţiune".
ACTUALIZARE 7: Liderul deputaţilor PNL, Raluca Turcan: "Trăim un moment unic în istoria noastră politică. Dialogul dintre Dragnea şi Grindeanu putea părea amuzant, dar este revoltător, pentru că din acest dialog lipsesc oamenii. Acest moment developează foarte clar nu doar frauda de încredere a PSD din campanie, ci mai ales disponibilitatea domnilor Dragnea şi Tăriceanu de a negocia orice, de a vinde interesul public, pentru a-şi rezolva problemele din interior".
Preşedintele de şedinţă, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), a cerut să i se taie microfonul Ralucăi Turcan, întrucât aceasta depăşise durata alocată PNL.
Raluca Turcan critică scandalul din interiorul PSD (Sursa foto: Facebook/Raluca Turcan/arhivă)
ACTUALIZARE 6: Preşedintele PSD, Liviu Dragnea: "Guvernul n-a performat aşa cum am sperat, n-a mers rău, a mers binişor, dar binişorul nu este de ajuns (…). Nu se aştepta nimeni ca Sorin Grindeanu să reacţioneze cu atâta îndărătnicie şi rea-credinţă (...). Am crezut mult în Sorin Grindeanu, nu o spun în glumă. Din păcate, se agaţă de scaun în cel mai nelegitim mod (...). Sub conducerea mea, PSD nu va face nici o alianţă subterană toxică".
Liviu Dragnea îi cere demisia premierului Sorin Grindeanu (Sursa foto: www.psd.ro)
ACTUALIZARE 5: Premierul Sorin Grindeanu: “Eu nu înţeleg de ce suntem azi aici în Parlament şi nici românii. Nu înţeleg de ce acest scandal, la şase luni după ce am câştigat alegerile cu un scor zdrobitor, iar guvernarea merge foarte bine (...). PSD riscă să piardă guvernarea (...). Mi-aş fi dorit ca astăzi să fi invitat Opoziţia să ne critice proiectele, nu să ne certăm unii cu alţii în interiorul aceluiaşi partid".
Va rămâne premierul Sorin Grindeanu la Palatul Victoria, după moţiunea de cenzură? (Sursa foto: www.gov.ro)
ACTUALIZARE 4: Secretarul general al Guvernului, Victor Ponta, a declarat înainte de a intra în plen că are convingerea că după această moţiune va fi un Cabinet Grindeanu 2, susţinut de PSD-ALDE cu miniştri mult mai buni şi cu premierul ”cu adevărat la Palatul Victoria şi nu la sediul din Kiseleff”.
ACTUALIZARE 3: Deputatul PSD Nicolae Bănicioiu a declarat miercuri la Parlament că nu va vota moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu, pentru că i se pare "ciudat" să-şi dea jos propriul Cabinet.
ACTUALIZARE 2: Parlamentarii liberali au venit cu afişe pe care scrie ”Ruşine PSD”. Deputatul PNL Corneliu Olar a venit îmbrăcat cu ie şi a adus cu el un tulnic.
ACTUALIZARE 1: Şedinţa plenului reunit al Parlamentului în care se dezbate şi votează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu a început. La şedinţă sunt prezenţi 385 de parlamentari. Şedinţa e condusă de preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu. În banca Guvernului se află doar Sorin Grindeanu, Victor Ponta şi Augustin Jianu.
Premierul Sorin Grindeanu a declarat miercuri la Parlament că a avut o discuţie cu liderul PSD, Liviu Dragnea, care i-a cerut din nou să demisioneze.
”Cu domnul Dragnea am avut (o discuţie-n.r.), am încercat să găsim o soluţie, dânsul continuă să rişte cerând să demisionez înainte de a intra în sala de vot. Lucrul acesta nu este posibil, deci mergem la vot”, spune Grindeanu, care susţine că moţiunea ”nu va trece”.
La rândul său, Liviu Dragnea afirmă că a avut ”o discuţie privată” cu Sorin Grindeanu.
Pentru ca moţiunea de cenzură să fie adoptată este nevoie de cel puțin 233 de voturi "pentru". Votul va fi secret cu bile.
PNL, USR, UDMR şi PMP au anunţat că nu vor participa la votul propriu-zis.