Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Judecător, la RFI: Condamnații penal ar trebui să poată deveni membri ai Guvernului

danilet.jpeg

Cristi Danileț este judecător, fost membru CSM, ales din partea judecătoriilor
Cristi Danileț este judecător, fost membru CSM, ales din partea judecătoriilor

Curtea Constituțională a României e de părere că interdicția ca persoanele condamnate să facă parte din Guvern trebuie să înceteze, conform legislației în vigoare, în trei situații concrete. Și anume: în caz de reabilitare, dezincriminare sau amnistie. Cu alte cuvinte, o persoana condamnată penal poate face parte din Guvern, dacă e îndeplinită una din aceste condiții. ”Este o decizie justă a CCR”, comentează, la RFI, judecătorul Cristi Danileț.

Interviul integral acordat RFI de judecătorul Cristi Danileț, fost membru CSM:

Cristi Danileț: Actuala reglementare spune că membrul guvernului nu trebuie să aibă condamnări, iar Curtea vine și explică ce înseamnă acest lucru, cât timp ar trebui să funcționeze o astfel de interdicție. Curtea Constituțională spune că textul nu este prea clar formulat. Anume, persoanele care au suferit condamnări penale nu pot fi miniștri, ar însemna, la prima vedere, că această interdicție s-ar aplica pentru toată viața. Curtea Constituțională explică faptul că, în mod firesc, efectele unei condamnări penale trebuie să înceteze după trecerea unui anumit termen, de exemplu, când se împlinește termenul de reabilitare sau dacă intervine o lege nouă care dezincriminează fapta existentă atunci când persoana a fost condamnată sau dacă intervine o amnistie. În această situație, Curtea spune că noi nu ne băgăm peste Parlament, Parlamentul este liber să stabilească această interdicție.

Reporter: Ce înseamnă, concret, acest lucru? Cum poate decide exact Parlamentul dacă o persoană poate face parte din Guvern în condițiile în care are o condamnare penală?

C.D: În momentul de față, Parlamentul este liber să mențină actuala reglementare. Curtea nu spune să modifice reglementarea. Curtea spune că Parlamentul decide dacă modifică sau nu reglementarea, dar dacă se menține actuala reglementare cu privire la interdicția persoanei condamnate de a ocupa funcția de ministru, trebuie să aibă în vedere că interdicția nu poate nu poate dura toată viața, ci doar o anumită perioadă de timp, de exemplu, până intervine termenul de reabilitare. De altfel, reabilitarea, în sine, exact asta însemnă, anume, înlăturarea oricărei interdicții sau incompatibilități după trecerea unui anumit timp de la condamnare. Acet lucru este valabil pentru orice persoană din România, prin urmare și pentru cel care ar dori să devină ministru.

Cum poate fi reabilitat un condamnat?

Rep: Vă rog să explicăm puțin termenul de reabilitare. Cum poate fi reabilitat un condamnat la închisoare, fie cu executare, fie cu suspendare?

C.D: Orice persoană care este condamnată înseamnă că a săvârșit o infracțiune prevăzută de legislația penală, un judecător a decis în mod definitiv acest lucru, iar această condamnare se va înscrie în cazier. Faptul că persoana este condamnată înseamnă că hotărârea privind condamnarea se înscrie în cazier. Cât timp ai cazier nu poți ocupa anumite funcții. Nu poți să devii polițist, magistrat și în România, nu poți să devii nici membru al Guvernului. Pentru orice condamnare trebuie să treacă un anumit termen, după care acea condamnare dispare din cazierul omului. Dispariția acelei condamnări din cazier se numește reabilitare.

Rep: Mi-a atras atenția faptul că în motivarea Curții, judecătorii CCR foloseau sintagma „reabilitarea are loc la cerere”. Despre ce este vorba?

C.D: Reabilitarea este de două feluri. De exemplu, o persoană condamnată la amendă penală nu trebuie să facă niciun fel de demers. După trecerea unuei perioade de trei ani de la data plății amenzii este reabilitat de drept, adică, poliția înlătură din cazier acea mențiune. Pentru majoritatea condamnărilor, care privesc închisoare, se procedeazaă la formularea unei cereri către judecători pentru a se proceda la reabilitarea judecătoarească. Condițilea sunt: să  treacă intervalul de timp prevăzut de lege și să se plătească despăgubirile stabilite de către judecător. Aceste intervale nu sunt aleatorii, nu sunt lăsate la latitudinea judecătorului, ci sunt prevăzute în Codul Penal. Pentru fiecare condamnare este prevăzut un termen de reabilitare.

Cazierul se șterge și prin dezincriminare sau amnistie

Rep: Este aici și cazul președintelui PSD, Liviu Dragnea, care nu a putut fi membru al Guvernului în baza acestei legi; de aici a plecat întreaga discuție și nu trebuie să ne ascundem. Vom vedea ce va face Parlamentul, în mâinile sale este acum situația. Așadar, am vorbit despre reabilitare, dar în ce caz sau în ce context poate beneficia un condamnat de dezincriminare sau aministie, pentru a putea fi ulterior membru al Guvernului?

C.D: Reabilitarea privește o persoană condamnată. Dezincriminarea sau amnistia privesc mai multe persoane. Ele se dau prin lege. Reabilitarea o dă un judecător după ce vede că a trecut intervalul de timp prevăzut de lege și s-au plătit în întregime cheltuielile de judecată și despăgubirile. Dezincriminarea faptei, adică dispariția ei din cazier, și amnistia unei fapte, adică uitarea unor infracțiuni comise, se dau doar prin lege, doar de către Parlament. Nu se dau pe persoană.

 
Cristi Danileț, despre decizia CCR în cazul persoanelor condamnate care pot fi membri ai Guvernului