Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Visul rămânerii Marii Britanii în Uniunea Europeană nu este imposibil – Donald Tusk

Unii dintre prietenii mei britanici m-au întrebat dacă este posibil să revină asupra Brexit-ului - Donald Tusk

Președintele Consiliului European spune că ”visează” la rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană, un vis care în opinia sa nu este imposibil. Declarația vine la trei zile după lansarea negocierilor privind Brexit-ul.

”Unii dintre prietenii mei britanici m-au întrebat dacă este posibil să revină asupra Brexit-ului și dacă îmi pot imagina un rezultat conform căruia Marea Britanie ar rămâne în Uniunea Europeană”, a explicat Tusk într-o conferință de presă înaintea deschiderii summitului. ”Le-am spus că, de fapt, Uniunea Europeană este fondată pe vise care păreau imposibil de realizat. Prin urmare, cine știe?”, a adăugat președintele Consiliului European. El și-a încheiat discursul cu versuri din melodia ”Imagine” al lui John Lennon: ”Puteți spune că sunt un visător, însă nu sunt singurul”.

Discuțiile privind condițiile retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană au început oficial luni la Bruxelles de cei doi negociatori-șefi: Michel Barnier, din partea blocului comunitar, și David Davis, din partea Regatului Unit.

Este de așteptat ca premierul britanic Theresa May, care vine la Bruxelles de pe o poziție fragilizată după pierderea majorității absolute la alegerile legislative anticipate recente, să le prezinte celorlalți 27 de șefi de stat și de guvern din Uniune punctul său de vedere privind soarta cetățenilor direct vizați de Brexit - cetățenii europeni din Regatul Unit și expatriații britanici. Acesta este unul dintre cele trei obiective centrale fixate de premierul britanic pentru prima fază a negocierilor.

Lumea finanțelor se mută în spațiul comunitar?

Holdingul financiar japonez Nomura a decis să îşi transfere sediul central european din Londra la Frankfurt, după Brexit, au declarat persoane apropiate situaţiei, citate de Bloomberg.

Cea mai mare companie de brokeraj din Japonia va începe în această lună pregătirile pentru stabilirea unui sediu în centrul financiar german, a spus una din surse. Nomura va solicita acordul autorităţilor de reglementare din Germania şi va căuta un spaţiu de birouri, înainte de a transfera mai puţin de 100 de angajaţi din Londra la Frankfurt.

Nomura ar deveni astfel prima companie financiară japoneză care ar alege un nou sediu pentru a-şi asigura accesul liber pe piaţa Uniunii Europene după Brexit. Decizia ar avea loc în pofida eşecului în alegeri al premierului britanic Theresa May, care nu a obţinut majoritatea dorită în Parlament, rezultat care creşte probabilitatea unui Brexit mai blând.

Frankfurt, unde se află sediul Băncii Centrale Europene, a devenit una dintre opţiunile preferate pentru băncile cu activităţi globale care vor să îşi transfere personalul din Londra.

Goldman Sachs şi Morgan Stanley caută spaţii de birouri în oraş, care ar putea veni noul lor centru pentru operaţiunile de trading din Uniune, au declarat persoane aproapiate situaţiei, la începutul lunii iunie.

Nomura, care în martie avea 3.026 de angajaţi în Europa, majoritatea la Londra, a luat în considerare oraşe ca Munchen, Luxemburg şi Paris, pentru operaţiunile europene.

Un purtător de cuvânt al Nomura a refuzat să comenteze.

Ministrul britanic de Finanţe Philip Hammond şi guvernatorul Băncii Angliei, Mark Carney, şi-au unit forţele în această săptămână pentru a apăra industria serviciilor financiare a Marii Britanii, guvernul încercând să transfere atenţia Brexitului de la controlul imigraţiei la păstrarea locurilor de muncă. Hammond a spus că fragmentarea serviciilor ar creşte costul produselor financiare, în timp ce Carney a făcut apel pentru un nou sistem de cooperare între Marea Britanie şi Uniunea Europeană în domeniul caselor de cliring pentru derivate.