Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Societatea civilă: Sunt șanse foarte mari ca PSD-ALDE să încerce desființarea DNA

Mai multe grupuri şi organizaţii civice i-au transmis preşedintelui Klaus Iohannis o scrisoare deschisă prin care îi cer organizarea unor consultări cu societatea civilă înainte de a numi un nou premier. Ei îi solicită șefului statului să numească un prim-ministru doar „sub rezerva asumării unor principii de guvernare”: independenţa justiţiei, demiterea persoanelor condamnate penal din funcţii publice şi transparenţa actului de guvernare. ”Există temerea că această coaliție guvernamentală pregătește modificări în legislația penală și chiar desființarea DNA”, atrage atenția, la RFI, Mihai Polițeanu, reprezentant al organizației Inițiativa România.

Interviu integral acordat RFI de Mihai Polițeanu, reprezentant al organizației Inițiativa România:

Mihai Polițeanu: Prima cerință generală pe care o adresăm Președintelui României este să numească un nou prim ministru, sub rezerva asumării unor principii de guvernare privind independența justiției, lupta anticorupție, reforma legislației electorale și menținerea direcției euro-atlantice a României. Cerem acest lucru pentru că nu s-a întâmplat la numirea Guvernului Grindeanu și ne-am trezit cu Ordonanța 13, sub pretextul că având majoritate pot decide orice. Nu este așa. Într-o democrație, majoritatea nu decide absolut orice. Trebuie respectate niște reguli privind statul de drept și drepturile fundamentale.

Reporter: Vorbiți despre garantarea independenței justiției de către noul premier. Credeți că se poate ajunge, din nou, la încercări de modificare a legilor penale, așa cum s-a întâmplat și în cazul Ordonanței 13, despre care amintiți. Credeți că înlăturarea Guvernului Grindeanu ar putea avea legătură cu posibile planuri ale puterii privind noi modificări importante în Justiție?

M.P: Sunt mai multe motive. În primul rând, există o suspiciune exprimată public cum că înlăturarea Guvernului Grindeanu are legătură cu justiția și cu retragerea Ordonanței 13. Din păcate, Partidul Social Democrat și ALDE au o lungă istorie de încercări de a modifica legislația penală sau de a discredita lupta anticorupție. Din punctul nostru de vedere, sunt șanse foarte mari ca majoritatea guvernamentală să încerce, din nou, să modifice legislația anticorupție sau să desființeze Direcția Națională Anticorupție. De aceea, trebuie ca viitorul prim ministru, înainte de a începe activitatea, să dea garanții publice că nu se va mai întâmpla acest lucru.

Rep: Ați transmis această scrisoare președintelui. Ce așteptări aveți de la șeful statului?

M.P: În primul rând, trebuie să existe, conform prevederilor constituționale, o consultare cu partidele politice. Noi cerem, în plus, să asigure o consultare și cu reprezentanți ai societății civile, astfel încât să prezentăm doleanțele noastre de la viitoarea guvernare. Dorim această consultare înainte de luarea deciziei privind numirea viitorului prim ministru. Avem mai multe solicitări vechi ale societății civile, dincolo de independența justiției și de continuarea luptei anticorpuție. Concret, mă refer la reforma legislației electorale. O să dau câteva exemple. Revenirea la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor, scăderea numărului de semnături necesare partidelor și independenților care doresc să candideze, introducerea votului electronic pentru toate tipurile de alegeri pe model estonian. Dorim niște măsuri și angajamente concrete privind deschiderea guvernării și transparența actului de guvernare. În primul rând, mă refer la publicarea în timp real și în fomat deschis a datelor privind contractele publice, licitații, achiziții directe, cât și publicarea în timp real a tuturor proiectelor de investiții publice, stadiu de execuție. Foarte important este să se modifice modalitatea de completare și publicare a declarațiilor de avere, astfel încât acestea să fie în format deschis și să permită procesarea automată a datelor. Mai este ceva important. Trebuie modificată modalitatea de finanțare a partidelor și a campaniilor electorale, astfel încât contribuțiile financiare către partide să se facă prin metode de plată electronică, care să asigure transparența financiară. Noi, publicul, să vedem în orice moment, în timp real, ce bani intră și de la cine.

Rep: Sunt o sumededie de așteptări pe care societatea civilă le are de la noul guvern. Din postura de reprezentant al societății civile, cum ați perceput tot acest război politic intern? Am avut o premieră. O majoritate parlamentară care își răstoarnă propriul guvern prin moțiune de cenzură. Cum ați perceput tot acest război?

M.P: Tot ceea ce s-a întâmplat a fost un circ. Niște oameni care s-au bătut, folosind instituțiile statului, pentru interese personale. Nu este prima oară. Și la Ordonanța 13 au folosit instrumente ale statului, fie că vorbim despre legislație sau de instituții, pentru putere, pentru a scăpa de urmărire penală sau de pedepse în instanță. A fost un circ absolut în care nu interesul public a primat, ci interesul unor găști din coalița de la putere.

 
Mihai Polițeanu, reprezentant al organizației Inițiativa România, despre formarea noului guvern