Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Rezidență pentru cetățenii UE aflați în UK de cinci ani" - Theresa May

theresa.jpg

Theresa May răspunde întrebărilor jurnaliștilor înainte de Summitul Consiliului European, Bruxelles 22iunie 2017
Theresa May propune acordarea statutului de rezident cetățenilor UE aflați în Marea Britanie de cinci ani
Image source: 
European Council

Premierul Teresa May a oferit acordarea statutului de rezident permanent cetățenilor Uniunii Eropene aflați în Marea Britanie de cinci ani, după ieșirea țării din UE. Oferta a fost făcută la Bruxelles liderilor UE, în schimbul garantării statutului cetățenilor britanici care locuiesc în statele Uniunii.

Aceasta este prima ofertă oficială făcută de guvernul britanic după invocarea de către premierul May a articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, prin care s-a dat startul perioadei de doi ani de negocieri care se încheie cu încetarea statutului de membru al Uniunii la sfârșitul lui martie 2019.

Premierul May a propus și simplificarea procedurii actuale de obținere a statutului de rezident permanent pentru cetățenii UE care implică completarea unui formular de 85 de pagini și prezentarea mai multor dovezi cu privire la aflarea în Marea Britanie timp de cinci ani.

Nu a fost însă propus un termen limită până la care s-ar putea aplica această propunere și primele reacții din partea cetățenilor UE din Marea Britanie au fost de îngrijorare.

Anne-Laure Donskoy, membru fondator al organizației 3million - care apără drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie a calificat oferta drept "nici corectă, nici serioasă".

"Anunțul Theresey May este mult sub așteptări. Conținutul dă o indicație a direcției de mers, dar sunt lucruri în acest anunț care trebuie explicate", a declarat ea la BBC.

"Nu sunt panicat"

În schimb, Cosmin Călin, care locuiește și lucrează la Londra de trei ani și jumătate nu este alarmat de propunere.

Formular de cerere pentru rezidențăLa ora actuală cetățenii europeni trebuie să completeze un formular de 85 de pagini pentru rezidență

"Din punctul meu de vedere, nimeni nu ar trebui să fie panicat - situația pare destul de simplă: ești aici de cincu ani, faci cerere pentru rezidență, apoi pentru cetățenie; ești de mai puțin de cinci ani, atunci probabil va exista un proces separat de înregistrare - poate suna complicat, dar dacă va fi bine implementat și explicat, cred că toți vom reuși să facem acest pas. Rămân la părerea mea ca toți cei care suntem aici în mod legal, muncim și 'existăm' în sistem, nu vom avea nicio problemă, nimeni nu ne va urca în autobuze și trimite de unde am venit." a declarat Cosmin Călin la RFI.

Propunerea Theresa May a fost primită cu dezamăgire și de unii cetățeni britanici din UE.

"Lumea e îngrijorată, oamenii sunt furioși și de 12 luni numai de asta am avut parte. Noi nu am putut vota în referendum și ne simțim trădați și dezamăgiți", a declarat la BBC Glynis Whiting care locuiește în Belgia de 20 de ani.

Numărul cetățenilor UE din Marea Britanie est estimat la 3,2 milioane, în timp ce numărul cetățenilor britanici din celelalte state UE este estimat la un milion,

Reacții negative au venit și din partea opoziției din Marea Britanie. Ministrul pentru Brexit al cabinetului din umbră al Partidului Laburist, Keir Starmer, a spus că oferta premierului May este "prea puțin, prea târziu" și este mult mai puțin generoasă decât oferta Laburistă de garantare imediată și unilaterală a statutului de rezident pentru cetățenii UE. 

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, s-a arătat și el dezamăgit de propunerea premierului May.

"Oferta Regatului Unit este sub așteptările noastre și riscă să înrăutățească situația cetățenilor noștri", a declarat președintele Tusk la Burexelles. 

În schimb, cancelara Germaniei, Angela Merkel, a declarat jurnaliștilor la Bruxelles că propunerea "constituie un bun început".