
Politică
Baconschi, la RFI: Macron poate convinge statele reticente că România e gata pentru Schengen
klaus_ema_2.jpg

Interviul acordat RFI de Teodor Baconschi, fost ministru de Externe și fost ambasador al României la Paris:
Teodor Baconschi: Este o vizită bine-venită, care marchează continuitatea dialogului bilateral la vârf și se justifică prin istoria mai veche și mai recentă, dar și prin amprenta economică a Franței în România. Agenda este întotdeauna aglomerată. Sunt foarte multe teme de interes comun și pe plan european. Domnul Macron a fost ales pe o platformă favorabilă continuării proiectului european. Alegerea sa le-a dat o veste bună tuturor celor care gândesc în acești termeni. Faptul că și-a programat printre primele vizite externe și o călătorie oficială la București este legitim și natural.
În mandatul Sarkozy, Franța a blocat România cu ”mâna” Olandei
Reporter: Președintele României, Klaus Iohannis, a discutat astăzi și despre chestiunea Schengen cu omologul său francez. Șeful statului român a spus că a găsit o mare deschidere de la Emmanuel Macron pe acest subiect. Cum vedeți această chestiune? Credeți că va putea conta, în sfârșit, România pe sprijinul Franței în ceea ce privește aderarea la Spațiul Schengen? Nu depinde doar de Franța, dar credeți că sunt șanse ca Parisul să ne sprijine ferm pe acest drum, odată cu venirea lui Emmanuel Macron la Elisee?
T.B: Trebuie să ne aducem aminte că Franța a început prin a sprijini dorința României de a se integra în aria Schengen. Se semnase un parteneriat strategic cu o foaie de parcurs pe cinci ani. Aveau loc întâlniri interguvernamentale sistematice și consistente. Poate faptul că România nu și-a putut respecta toate promisiunile în relația bilaterală a alterat această atmosferă senină. Dacă vă aduceți aminte, în a doua parte a manadatului domnului Nicolas Sarkozy, Franța, cu ”mâna” Olandei, a cam blocat procesul. Am încercat să deblocăm situația prin Berlin. Obținusem chiar un calendar de aderare în două etape. Lucrurile s-au împotmolit ulterior.
Rep: Se schimbă ceva odată cu venirea domnului Emmanuel Macron?
T.B: Un nou președinte francez are suficientă putere în Consiliul European și în tandem cu Germania pentru a convinge eventualele state membre, încă reticente, că suntem pregătiți din punct de vedere tehnic, că infrastructura este adaptată și că avem capacitatea de a gestiona cum se cuvine această frontieră estică. De asemenea, dacă vă aduceți aminte, pretextul invocat pentru amânarea aderării noastre la spațiul Schengen a fost prezența MCV. Mecanismul de Cooperare și Verificare pe justiție este încă activ, nu a fost demontat.
Rep: Ca să fim corecți, acesta nu prea are legătură cu criteriile Schengen, pe care noi le îndeplinim de mult...
T.B: Le îndeplinim fără îndoială. Am spus asta pe toate vocile și la toate nivelurile, de foarte multe ori, în toate cancelariile occidentale. Rămâne de văzut dacă acest pretext, cam subțirel, va funcționa în continuare sau dacă va fi privit ca atare și procesul se va debloca.
Rep: Este cert că Emmanuel Macron va veni la București, unde va fi primit de Președintele Klaus Iohannis. Este încă o bilă albă pentru Președintele Iohannis în planul politicii externe, după recentele întrevederi cu Donald Trump la Casa Albă și cu Angela Merkel în Germania. Domnule Baconschi, cum vedeți performanțele Președintelui Iohannis din punctul de vedere al diplomației și al politicii externe?
T.B: Sunt cu atât mai notabile cu cât reînnoadă niște relații esențiale, care suferiseră, dacă nu o sincopă, o încetinire de ritm. Recuplează statul român ca partener serios la toate dinamicile în curs. Vedem foarte bine că Uniunea Europeană își trage sufletul după criză, că cifrele economice sunt optimiste. Faptul că populismul extremist european nu a avut succes electoral în câteva state importante este, de asemenea, încurajator. Trebuie să avem și clasicul cuplaj dintre o politică internă bună și o politică externă curajoasă. Dacă cele două planuri sunt disociate sau dacă ele exprimă realități diferite, atunci și randamentul întregului efort scade.
În criza politică, de la români și România se așteaptă o conduită matură
Rep: Pentru că ați adus vorba despre politica internă și pentru că am vorbit despre președintele Iohannis, luni au loc consultări cu partidele pentru desemnarea unui nou premier. Președintele va avea un rol esențial în această chestiune. Cum vedeți acest proces, aceste consultări, domnule Baconschi?
T.B: Le văd în cea mai corectă optică, așa cum este recomandată de Constituția României. Avem nevoie de un guvern funcțional și de o majoritate capabilă să îl susțină în Parlament. Președintele și-a anunțat criteriile, standardele, exigențele vis-a-vis de orice propunere. Este foarte bine că a făcut acest lucru. Pe undeva, este trist că a trebuit să o facă în acești termeni, dar ne așteptăm la o dezlegare a acestui nod. Am avut o perioadă de semiparalizie. Ea nu ar trebui continuată tocmai pentru că de la România și românii și partenerii noștri euro-atlantici așteaptă o conduită matură.