Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


WP: Obama știa că Putin se implică în prezidențialele din SUA în favoarea lui Trump

op.png

Image source: 
france24.com

Noi dezvăluiri privind presupusa implicare rusă în alegerile prezidențiale din SUA câștigate de Donald Trump. Presa americană scrie că, încă din vara anului trecut, existau dovezi clare că Moscova se implica prin atacuri cibernetice în campania pentru prezidențialele din SUA.

CIA l-a avertizat pe Barack Obama încă din august 2016 că piratarea site-ului Partidului Democrat a fost ordonată de către preşedintele rus Vladimir Putin cu scopul de a-i dăuna lui Hillary Clinton şi a-l ajuta pe Donald Trump să obţină o victorie în alegerile prezidenţiale. Dezvăluirea apare în cotidianul The Washington Post care susține că reacția autorităților americane ar fi fost neadecvată.

În contextul în care se credea că democrata Hillary Clinton nu putea pierde alegerile, dar şi al unor îngrijorări potrivit cărora preşedintele Barack Obama ar fi fost perceput ca manipulând alegerile, administraţia americană s-ar fi limitat la a avertiza Moscova, amânând contramăsurile până după votul de la prezidențiale, dezvăluie ziarul american.

Cel puţin patru avertismente directe - transmise de către Obama lui Putin, la nivelul şefilor spionajului şi prin canale diplomatice - au părut să aibă efect.

Ulterior, în urma victoriei şocante a lui Trump, oficiali din administraţia americană au regretat faptul că nu au acţionat, după cum a dezvăluit un fost oficial din cadrul administraţiei Obama pentru Washington Post.