Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consultări la Cotroceni: Mihai Tudose, premierul propus de PSD

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Preşedintele Klaus Iohannis începe, la ora 15.00, consultările cu partidele parlamentare pentru nominalizarea unui nou premier. Coaliția PSD-ALDE are cele mai mari șanse să fie cea din rândurile căreia va fi ales noul șef al Executivului. Liderii PSD s-au reunit în ședinţa Comitetului Executiv Naţional al partidului, unde va fi aleasă o variantă de premier ce va fi ulterior propusă  președintelui Iohannis.

ACTUALIZARE: Comitetul Executiv Naţional al PSD l-a validat pe Mihai Tudose ca propunere de premier a partidului la consultările de la Palatul Cotroceni.

..............................................................

Toate consultările dintre șeful statului și partidele parlamentare vor avea loc luni. Primii care intră la discuții vor fi reprezentanții PSD şi ALDE. Vor urma liberalii, iar apoi USR, PMP, UDMR şi grupul minorităţilor, care vor avea la dispoziţie doar 30 de minute pentru discuţii.

În aceste condiții, coaliția PSD-ALDE s-a arătat sigură, prin vocile liderilor săi, că din rândurile ei va fi nominalizat noul premier.

Înaintea ședinței Comitetului Executiv Naţional al PSD, liderul social-democrat Liviu Dragnea a precizat că a avut discuţii cu mai multe persoane pentru a ocupa funcţia de premier, fiind "cinci-şase" variante. ”Președintele a avut o poziție corectă în ultima perioadă și ar trebui să accepte propunerea de premier de la PSD-ALDE”, spune Liviu Dragnea.

Ascultă:



Liviu Dragnea a mai precizat că ministrul interimar de Interne, Carmen Dan, se află printre variantele de premier. Pe de altă parte, surse social-democrate au declarat pentru news.ro că deputatul PSD Mihai Tudose, actul ministru al Economiei, ar fi varianta de premier propusă de Liviu Dragnea în Comitetului Executiv Naţional al PSD.

Alte posibile nominalizări la funcția de premier din partea PSD sunt: Mihai Fifor, Olguţa Vasilescu, Adrian Ţuţuianu și Marcel Ciolacu.

PNL vrea alegeri anticipate

PNL, a doua forţă politică din Parlament, nu a decis deocamdată dacă vor propune sau nu pe cineva pentru funcţia de prim-ministru. După demiterea Guvernului Grindeanu, liderii PNL au hotărât consultarea tuturor organizaţiilor judeţene şi apoi o şedinţă cu toţi liderii de filiale şi cu parlamentarii pentru a decide mandatul cu care delegaţia PNL se va prezenta la Cotroceni. 

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat joi că liberalii vor încerca să formeze o majoritate parlamentară şi că în acest sens vor purta discuţii cu toate formaţiunile parlamentare în afară de PSD, precizând că varianta preferată de partidul pe care îl conduce este declanşarea alegerilor anticipate.

La rândul lor, cei din USR au decis săpătămâna trecută să meargă la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis cu mai multe condiţii pentru susţinerea unui viitor Guvern: Ministerul Justiţiei să fie oferit USR, premierul să fie o persoană credibilă şi integră şi să primească garanţii pentru schimbarea legii alegerilor locale, astfel încât să se revină la alegerea primarilor în două tururi.

De precizat și poziția șefului statului, care a spus că viitorul premier trebuie să fie o persoană integră, care are capacitatea să conducă Guvernul şi care să aibă o majoritate politică în spate. Şeful statului a evitat să precizeze dacă ia în calcul desemnarea unui premier doar din partea PSD-ALDE, spunând că azi va vedea dacă aceste partide mai au majoritatea şi că vrea să cunoască toate opiniile.

El a respins "sfaturile" şi "scenariile" politicienilor de la Bucureşti, care îi sugerează nume de premier, afirmând că "aceste lucruri se stabilesc prin vot", la fel ca şi majoritatea.