Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: Ziua în care România a pornit la război pentru Cadrilater

tratat_1913.jpg

Semnarea Tratatului de Pace de la București, 10 august 1913. Președintele de Consiliu Titu Maiorescu în mijlocul participanților la negocieri
Image source: 
wikipedia.org

27 iunie 1913 este ziua în care România a declarat război Bulgariei şi a intrat, astfel, în Cel de-al Doilea Război Balcanic. Acesta a fost cel mai important conflict regional dinaintea Primului Război Mondial. Rezultatul acestui război a fost faptul că România a obţinut Cadrilaterul, sau Dobrogea de Sud. Amănunte vă invităm să aflaţi din Pagina de istorie.

Războaiele Balcanice au început în 1912. Grecia, Bulgaria, Serbia şi Muntenegru s-au aliat şi au declarat război Imperiului Otoman. Scopul lor declarat era eliberarea creştinilor de sub otomanii musulmani. În realitate, însă, conflicul a avut un carater naţional, nu unul religios, iar ambiţiile celor patru state creştine veneau în contradicţie unele cu celelalte. De exemplu, Bulgaria şi Grecia voiau, amândouă, Salonicul, iar Serbia şi Bulgaria erau în competiţie pentru Macedonia.

Statele creştine au învins Imperiul Otoman, dar apoi au ajuns să se lupte între ele, după ce Bulgaria care avea cea mai numeroasă armată, şi-a atacat foştii aliaţi. România, la început, a încercat să medieze conflictul, însă bulgarii, victorioşi în prima fază, au respins intervenţia românească. Drept urmare, în 27 iunie 1913, România a declarat război Bulgariei. Armata Regală Română, condusă de Principele Moştenitor Ferdinand, a obţinut victoria aproape fără luptă. Cele mai grele pierderi suferite de români nu au fost cele în lupte, ci cele provocate de boli.

Războiul s-a încheiat cu Pacea de la Bucureşti care, de fapt, nu a mulţumit pe nimeni, cu excepţia României.

Bulgaria obţinuse o serie de teritorii, însă pierduse altele. Grecia pierdea ocazia să recucerească Constantinopolele, iar Macedonia istorică era împărţită între Serbia şi Grecia. România, în schimb, a cerut şi obţinut anexarea Cadrilaterului, un teritoriu locuit preponderent de turci, dar care fusese colonizat, intens, de bulgari. România socotea că acest teritoriu i s-ar fi cuvenit de drept, în urma Războiului de Independenţă din 1877-1878. De altfel, Cadrilaterul a fost mărul discordiei între România şi Bulgaria în timpul Primului Război Mondial. Bulgarii au atacat România în 1916 şi au cerut întreaga Dobroge. România, însă, a câştigat şi acest război.

În perioada interbelică, pentru că aromânii şi meglono-românii din Balcani erau supuşi unei politici de asimilare, guvernul de la Bucureşti a decis să-i colonizeze în Cadrilater. Până în 1940, România a investit masiv în acest teritoriu, iar una dintre cele mai remarcabile ctitorii româneşti a fost Castelul Reginei Maria de la Balcic, despre care vă invităm să aflaţi mai multe dintr-o altă pagină de istorie.

Cele două judeţe din Dobrogea de Sud, Durostor şi Caliacra au fost pierdute de România în septembrie 1940, când au reintrat în componenţa Bulgariei.

 

Vă invităm să rămâneţi alături de noi la Pagina de Istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până joi, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.30, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 27 iunie 2017