Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Statul olandez, parțial responsabil pentru masacrul de la Srebrenița

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Statul olandez este parţial responsabil de uciderea a 350 de musulmani în masacrul de la Srebreniţa, în 1995. Verdictul a fost dat marți de Curtea de Apel de la Haga. ”Curtea consideră că statul olandez a acţionat ilegal” şi ”condamnă statul să plătească o despăgubire parţială” familiilor victimelor, a sunat anunțul judecătorilor.

Curtea de la Haga spune că olandezii din Căştile Albastre au facilitat despărţirea unor bărbaţi şi băieţi musulmani ”ştiind că exista un risc real ca ei să fie supuşi unui tratament inuman de către sârbii din Bosnia”.

Instanța a confirmat astfel fără drept de apel că Olanda este în parte responsabilă de moartea celor peste trei sute de musulmani care au fost expulzaţi dintr-o bază olandeză ale cărei împrejurimi fuseseră cucerite de trupe bosniaco-sârbe, în 1995, în sectorul Srebreniţa, în estul Bosniei.

Hotărârea confirmă o decizie din 2014, potrivit căreia trupele olandeze de menţinerea păcii ar fi trebuit să ştie că musulmanii care căutau refugiu în baza lor, în localitatea Potocari, aveau să fie asasinaţi de trupe bosniaco-sârbe în cazul în care-i expulzau, ceea ce au făcut. Vă reamintim, enclava Srebreniţa se afla sub protecţia ONU atunci când a fost cucerită, pe 11 iulie 1995, de forţe sârbe din Bosnia ale generalului Ratko Mladici. Căştile Albastre olandeze nu le-au opus rezistenţă. Etnici sârbi din Bosnia au asasinat, ulterior, aproape 8.000 de băieţi şi bărbaţi musulmani.

Peste 100 de militari olandezi şi-au exprimat voinţa, la sfârşitul lui septembrie 2016, să depună plângere tot împotriva statului, pentru că i-a trimis să îndeplinească o ”misiune imposibilă”.